Parmesanes

Twee onverslaanbare recepten uit Franse kooktijdschriften. Ze zijn niet moeilijk en eigenlijk altijd goed. Op een foto zijn ze saai. In het echt leveren ze een erg aantrekkelijke doordeweekse (of zaterdagse) maaltijd. Parmesanes 600 g kalfsgehakt broodkruim van 2 witte boterhammen 1 dl melk 200 g geraspte Parmezaanse kaas 1 sjalotje 2 eieren 100 g

Twee onverslaanbare recepten uit Franse kooktijdschriften. Ze zijn niet moeilijk en eigenlijk altijd goed. Op een foto zijn ze saai. In het echt leveren ze een erg aantrekkelijke doordeweekse (of zaterdagse) maaltijd.

Parmesanes

600 g kalfsgehakt

broodkruim van 2 witte boterhammen

1 dl melk

200 g geraspte Parmezaanse kaas

1 sjalotje

2 eieren

100 g paneermeel

olijfolie, nootmuskaat

Giet de melk over het broodkruim, knijp dat uit en doe het bij het gehakt. Doe daar ook de geraspte kaas bij.

Hak de sjalot heel fijn, doe die met de eieren ook bij het gehakt. Voeg peper en zout toe en wat versgeraspte nootmuskaat. Meng het geheel grondig tot een homogene massa.

Vorm van de vleesmassa 6 platte ovale schijven, druk die goed aan. Bedek ze dunnetjes met paneermeel.

Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de parmesanes op niet al te hoog vuur, een minuut of tien per kant.

De parmesanes zijn heel smakelijk met bijvoorbeeld gekookte sperziebonen of spekbonen en gebakken tomaten met een persillade:

1 kilo stevige tomaten

1 theekopje bloem

1 dl olie

3 teentjes knoflook

1 bosje peterselie

Snijd de tomaten ieder in 4 dikke plakken en bestrooi die licht met zout. Laat ze tien minuten liggen. Veeg ze af met een doek en bestrooi ze aan twee kanten met bloem.

Hak de knoflook en de peterselie fijn.

Verwarm de olie in twee koekenpannen en leg er zodra de olie heet is de plakken tomaat in. Bak ze tot ze mooi bruin zijn, draai ze om en bak de andere kant bruin.

Giet wat van het bakvet af en doe de peterselie en de knoflook bij de tomaten. Roer snel op hoog vuur, maal er peper over en serveer direct.