Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Oranje verplettert San Marino met historische zege: 11-0

Caption: Dutch soccer player Klaas Jan Huntelaar, center, battle for the ball with goalkeeper Aldo Junior Simoncini and Giacomo Benedettini, right, of San Marino, during their Euro 2012 Group E qualifying soccer match between The Netherlands and San Marino at the Philips stadium in Eindhoven, The Netherlands, friday Sept. 2, 2011. (AP Photo/Bas Czerwinski)
Caption: Dutch soccer player Klaas Jan Huntelaar, center, battle for the ball with goalkeeper Aldo Junior Simoncini and Giacomo Benedettini, right, of San Marino, during their Euro 2012 Group E qualifying soccer match between The Netherlands and San Marino at the Philips stadium in Eindhoven, The Netherlands, friday Sept. 2, 2011. (AP Photo/Bas Czerwinski) Klaas Jan Huntelaar in duel met keeper Aldo Junior Simoncini en Giacomo Benedettini van San Marino. Foto AP / Bas Czerwinski

Het Nederlands elftal heeft vanavond een verpletterende overwinning geboekt tegen San Marino. Oranje won voor de eerste keer in de geschiedenis met dubbele cijfers in deze kwalificatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap voetbal: 11-0

Het Nederlands elftal verbrak het record dat dateert uit 1972 toen met 9-0 gewonnen werd van Noorwegen. Zestig jaar eerder werd met dezelfde cijfers gewonnen van Finland. Het was bovendien de eerste interland voor Nederland als de nieuwe nummer 1 van de wereldranglijst. Daarnaast was het de zevende opeenvolgende overwinning bij EK-kwalificatiewedstrijden, een nieuw nationaal record.

Robin van Persie scoorde vanavond vier keer. De andere treffers werden gemaakt door Klaas-Jan Huntelaar en Wesley Sneijder (beide 2x), John Heitinga, Dirk Kuyt en debutant Georginio Wijnaldum.

De 2-0 van Wesley Sneijder:
http://youtu.be/qxLhRW5f4t4

Vooraf had bondscoach Bert van Marwijk gezegd een voetbalshow te willen verzorgen en in het eerste kwartier maakte zijn elftal die woorden meer dan waar. Een gretig Oranje pakte de voetbaldwerg meteen bij de keel en liep snel uit naar 3-0. Robin van Persie opende de score na een prachtige pass van aanvoerder Mark van Bommel. Wesley Sneijder verdubbelde de score van afstand en nog binnen het kwartier maakte John Heitinga koppend het drietal treffers compleet.

Na het indrukwekkende begin stokte de machine. Het Nederlands elftal werd een beetje laconiek en de bezoekers, die aanvankelijk helemaal zoek werden getikt, konden zowaar tot de rust stand houden.

Na de rust toonde Oranje weer de scherpte van het eerste kwartier. Kuyt tilde op aangeven van Huntelaar al snel de marge naar vier. Laatstgenoemde pakte even later ook zijn doelpuntje mee, na een assist van Sneijder: 5-0. Vervolgens was er geen houden meer aan voor San Marino. Van Persie (3) en Huntelaar lieten het publiek geloven in een uitslag met dubbele cijfers. De historische tiende treffer kwam drie minuten voor tijd van de voet van Sneijder.

http://youtu.be/cDC8wfBO72M

Wijnaldum luisterde zijn debuut nog op met de elfde treffer van Oranje.

Doordat Zweden met 2-1 verloor bij Hongarije is de voorsprong van Oranje op de Scandinaviërs opgelopen tot zes punten. Gergely Rudolf maakte in de extra tijd de winnende treffer. Zijn landgenoot Imre Szabics nam de openingstreffer voor zijn rekening. Christian Wilhelmsson scoorde na een uur de gelijkmaker.

Huntelaar voorspelde gisteren al ruime zege

Klaas Jan Huntelaar voorspelde gisteren al een eindscore tussen de 5-0 en de 10-0:

Duitsland is overigens het eerste land dat zich tot nu toe een plek bij het EK heeft verzekerd. Vanavond won het Duitse voetbalteam met 6-2 van Oostenrijk.