Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Ook links moet verstand van economie hebben’

Een dubbele rij boeken moet het plaatsgebrek in de kast van SP’er Ewout Irrgang opvangen. Veel linkse economen, maar geen Mao. Natuurlijk wel “alle werken van Marijnissen.”  De financieel specialist van de SP zet het dikke en licht vergeelde boek van Nobelprijswinnaar Krugman terug in de kast. “Een muntunie kan uiteindelijk misschien wel, maar alleen

Foto Bas CzerwinskiEen dubbele rij boeken moet het plaatsgebrek in de kast van SP’er Ewout Irrgang opvangen. Veel linkse economen, maar geen Mao. Natuurlijk wel “alle werken van Marijnissen.” 

De financieel specialist van de SP zet het dikke en licht vergeelde boek van Nobelprijswinnaar Krugman terug in de kast. “Een muntunie kan uiteindelijk misschien wel, maar alleen helemaal aan het eind, als kroon op een Europese eenwording.”

Een kleine boekenkast, vindt hij zelf, die hij ook nog moet delen met zjin vriendin. Van haar is vooral de fictie. Maar de boeken over economie en politiek overheersen. Zoals Keynes, Return of the Master van Robert Skidelsky. Over het gebruik en misbruik van Keynes’ gedachtengoed in de crisis van 2008.

“SP wordt nogal eens neergezet als extremistisch in economische zin: de crisis in 2008 heeft volgens mij laten zien dat de gedachte dat de markt alles oplost, veel extremistischer is. Daar gaat dit boek over.”

Abonnnees kunnen het volledige artikel hier lezen.