Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Nieuwe premier Japan richt zich op wederopbouw

De nieuwe premier Yoshihiko Noda na de presentatie van zijn regering. Foto AFP / Kazuhiro Nogi

De nieuwe premier van Japan, Yoshihiko Noda, heeft beloofd om snelle fiscale hervormingen door te voeren en zich te richten op de wederopbouw van de door de tsunami verwoeste kust. Dat heeft hij laten weten na de beëdiging van zijn regering.

Japan kampt met een enorme staatsschuld en de schade door de tsunami heeft voor torenhoge rekeningen gezorgd. Daarnaast steeg de yen ten opzichte van de dollar met 5 procent in de afgelopen maanden. Volgens Noda is er dus “geen tijd te verliezen” als het gaat om fiscale hervormingen. Wel zal hij “reageren op een realistische manier” waarbij er een balans moet zijn tussen “groei en fiscale hervorming”, daarbij refererend aan zorgen over de verhoging van belastingen.

Volgens correspondent Kjeld Duits moet de nieuwe premier namelijk voorzichtig zijn:

“Noda is voor veel mensen in Japan nog een vrij onbekende naam, dus hij zal nog veel vertrouwen moeten winnen. Dat die vertrouwensband er nog niet is is lastig, maar heeft ook voordelen. Er is geen enorm wantrouwen tegen hem. Noda is echter geen sprinter, maar veel meer een marathonrenner. Hij is een doorzetter die ver vooruit kijkt. Hele ingrijpende maatregelen kan hij zich niet permitteren, omdat hij een hele sterkte oppositie tegenover zich heeft. Daarom richt hij zich op de dingen die hij moet doen en waar niemand op tegen kan zijn, zoals de herbouw van het rampgebied en het uit het slop trekken van de economie.”

Kerncentrales

Een ander probleem voor Noda is het Japanse energiebeleid. Hij liet weten dat het voorlopig moeilijk is om na het ongeval in Fukushima de 14 andere geplande kerncentrales te bouwen. Wel sprak hij de hoop uit dat de bevolking begrijpt dat de bestaande reactoren die voor de stresstest zijn geslaagd opnieuw worden opgestart.