Nederlandse mariniers op zeetransporten tegen Somalische piraten

Twee schepen van de Hr.Ms. Tromp houden in april Somalische piraten aan. Foto ministerie van Defensie

Er zullen opnieuw zwaarbewapende mariniers meegestuurd worden op Nederlandse koopvaardijschepen om deze te beschermen tegen aanvallen van Somalische piraten.

De ministerraad heeft vanmiddag besloten de mariniers op twee schepen te plaatsen, meldt het ministerie van Defensie.

Het gaat om het transportschip Transshelf van het Nederlandse bedrijf Dockwise dat binnenkort vanuit Singapore vertrekt naar de Verenigde Arabische Emiraten en om het grootste windturbine installatievaartuig ter wereld, het MV MPI Adventure van rederij Vroon. Dit schip vertrekt in oktober ook uit Singapore en komt november in Groot-Brittannië aan.

Half maart besloot het kabinet voor het eerst mariniers mee te sturen met twee zeetransporten. In een van beide gevallen ging het ook toen om de MPI Adventure. Er worden alleen mariniers gestuurd in uitzonderlijke omstandigheden. Het moet gaan om grote transporten met lage snelheid.

De Nederlandse marine is al langer actief voor de Somalische kust. Begin april hield het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp nog zestien piraten aan bij de bevrijding van een gekaapt Iraans vissersschip. In juli begon de eerste zitting om negen piraten in Nederland te berechten. Van de zestien Somaliërs werden er zeven vrijgelaten, omdat de verdenkingen tegen hen niet hard konden worden gemaakt. Drie van hen zijn minderjarig.

Hieronder zijn beelden te zien van de Franse marine die in 2009 piraten voor de Somalische kust inrekenden