Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Monster van de staatsschuld echt killen’ - Rutte wil extra bezuinigen

Presentatie van het Regeeraccoord en Gedoogaccoord van CDA & VVD, & PVV door Maxime Verhagen, Mark Rutte en Geert Wilders. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Den Haag, 30 september 2010
Presentatie van het Regeeraccoord en Gedoogaccoord van CDA & VVD, & PVV door Maxime Verhagen, Mark Rutte en Geert Wilders. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Den Haag, 30 september 2010 Verhagen en Rutte bij de presentatie van het regeerakkoord bijna een jaar geleden. Foto NRC / Vincent Mentzel

Premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen sluiten niet uit dat na 2012 extra bezuinigingsmaatregelen worden getroffen. Die komen dan bovenop de 18 miljard euro die het kabinet in het regeerakkoord reeds aangekondigde. Dat zegt het tweetal morgen in een interview met De Telegraaf.

Grote schuldige is volgens de landsbestuurders de eurocrisis. Deze heeft volgens hen de economische groei in Nederland zo goed als doen stilvallen. En dat heeft grote gevolgen voor de schatkist, aldus Rutte en Verhagen.

De twee zeggen in de ochtendkrant er niet voor te zullen terugdeinzen “de bijl opnieuw te hanteren”. “We willen echt dat monster van de staatsschuld killen”, aldus Rutte.

In Den Haag wordt volgens De Telegraaf nu in kaart gebracht welke mogelijkheden er zijn om nog meer geld te besparen. Rutte en Verhagen willen niets zeggen over eventuele aanvullende maatregelen. Het volledige interview wordt in de krant van zaterdag gepubliceerd.