Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

MIVD houdt rekening met infiltratie Talibaan in Kunduz

Nederlandse politietrainers op het vliegveld in Eindhoven voor hun reis naar Kunduz in juli. Foto schermafbeelding NOS

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) houdt er rekening mee dat Talibaanstrijders zich voor zullen doen als politieagenten om zo aanslagen te kunnen plegen op Nederlandse politietrainers in de provincie Kunduz.

Dat schrijft minister van Defensie Hans Hillen in een antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Volgens de minister is infiltratie door de Talibaan een “reële dreiging”.

Talibaan wil ‘Nederlanders doden’

Eind juni liet Zabiullah Mujahed, een woordvoerder van de Talibaan, in een interview weten dat de terroristenorganisatie van plan is om Nederlandse politietrainers in Kunduz te doden. Volgens de woordvoerder moeten de Nederlandse trainer rekening houden met infiltranten die het vuur op hen zouden openen, maar ook met bermbommen en zelfmoordaanslagen.

Volgens Hillen is er tot op heden nauwelijks sprake geweest van langdurige infiltratie. Doorgaans trekt een lid van de Talibaan eenmalig een politie- of legeruniform aan om een aanslag te plegen, schrijft de minister.

Het komt echter ook voor dat Afghaanse militairen en politieagenten door de Talibaan worden gedwongen mee te werken aan aanslagen. Hillen schrijft echter dat er “geen bewijzen” zijn voor “systematische infiltratie van de Talibaan in het Afghaanse leger of in de politie”.

In het algemeen is de veiligheidssituatie in Kunduz volgens Hillen fragiel. Het totale aantal incidenten daalt weliswaar, maar het aantal aanslagen neemt toe.