Mexico krijgt speciaal instituut voor slachtoffers drugskartels

Caption: Mexico's President Felipe Calderon addresses the audience during his fifth state of the union address in Mexico City September 2, 2011. Calderon is under growing pressure to end the violence that has killed more than 42,000 people in less than five years, and he devoted nearly half of his annual state of the nation address to rebuffing critics of his army-backed offensive. The writing on the podium reads "Message on the fifth government report." REUTERS/Bernardo Montoya (MEXICO - Tags: POLITICS)
Caption: Mexico's President Felipe Calderon addresses the audience during his fifth state of the union address in Mexico City September 2, 2011. Calderon is under growing pressure to end the violence that has killed more than 42,000 people in less than five years, and he devoted nearly half of his annual state of the nation address to rebuffing critics of his army-backed offensive. The writing on the podium reads "Message on the fifth government report." REUTERS/Bernardo Montoya (MEXICO - Tags: POLITICS) De Mexicaanse president Felipe Calderon tijdens zijn 'state of the union' in Mexico City. Foto Reuters / Bernardo Montoya

De Mexicaanse president Felipe Calderon heeft vanavond de oprichting aangekondigd van een instituut dat verantwoordelijk zal zijn voor het onderzoek naar duizenden vermissingen als gevolg van de georganiseerde misdaad in Mexico.

Ook zal het instituut de nabestaanden van slachtoffers van drugssmokkel bijstaan. Calderon maakte de oprichting bekend tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot de leden van het parlement in Mexcio City, meldt persbureau AFP.

Tienduizenden slachtoffers van drugskartels

Mexico wordt al jaren geteisterd door drugsgeweld. Kartels bestrijden elkaar op leven en dood. Ook ontvoeren drugskartels mensen, veelal immigranten, om hen te dwingen drugskoerier te worden. Mensen die weigeren worden vermoord. De laatste tijd zijn veel massagraven met door de kartels vermoorde mensen gevonden.

In 2006 lanceerde de regering van Calderon een offensief tegen de kartels. Sinds die tijd zijn al zo’n 35 duizend mensen bij drugsgeweld om het leven gekomen. In zijn toespraak verdedigde de president het optreden van veiligheidsdiensten tegen de kartels. Calderon: “het optreden van de staat is het gevolg en niet de oorzaak van het drugsgeweld”.

Een deel van de toespraak van Calderon waarin hij ook een minuut stilte vraagt voor de slachtoffers van het drugsgeweld in Mexico

Met het nieuwe instituut komt Calderon tegemoet aan de eisen van maatschappelijke organisaties in Mexico die al jaren eisen om het lot van vermisten te onderzoeken. De afgelopen vijf jaar zijn ongeveer vijfduizend vermissingen en negenduizend slachtoffers van misdrijven die nog niet zijn geïdentificeerd gemeld.