Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Libië verlost van sancties, VN luidt noodklok humanitaire situatie

Straatbeeld van Tripoli. Foto AP / /Francois Mori

Met Libische havens, olieproducenten en banken kunnen vanaf vandaag weer zaken worden gedaan. De Europese Unie heeft vandaag sancties op 28 entiteiten opgeheven om Libië te helpen met de wederopbouw na ruim vier decennia van het Gaddafi-regime.

Onder meer de havens in Tripoli, Al Khoms, Brega, Ras Lanuf, Zawiyah en Zuara zijn weer beschikbaar voor internationale handel. Ook de vliegtuigmaatschappij Arab Airlines en energiemaatschappijen als Ras Lanuf Oil en Gas Processing Co. hebben niet meer met restricties te maken. Dat geldt ook voor de olieraffinaderijen in Sirte en Waha.

Ook banken zijn verlost van het juk die de sancties vormden. Met de National Commercial Bank, Gumhouria Bank, Sahara Bank en First Gulf Libyan Bank kunnen weer zaken worden gedaan.

Opheffen sancties formaliteit

Het formeel opheffen van de sancties volgt nadat gisteren op de Libië-top al was besloten miljarden dollars aan bevroren tegoeden van Moammar Gaddafi vrij te geven. Het geld gaat naar de nieuwe te vormen regering van Libië om zo het voortbestaan van het land te waarborgen.

Wordt het geld voor Libië wel goed besteed?

Ondertussen luidden de Verenigde Naties vandaag de noodklok over de humanitaire situatie in het Noord-Afrikaanse land. Er zijn schrijnende tekorten aan drinkwater, voedsel, brandstoffen en medicijnen door de zes maanden durende burgeroorlog.

‘Humanitaire hulp tot uiterlijk eind van het jaar’

Volgens de VN heeft Moammar Gaddafi de aanvoer hiervan ontwricht en de infrastructuur beschadigd. De organisatie is onder meer Tripoli sinds de hoofdstad in handen is van de rebellen om te helpen bij het voorzien in humanitaire behoeften.

De VN bracht inmiddels 11 miljoen waterflessen naar Libië en nog eens 600 ton voedsel en 100 miljoen euro aan medicijnen zijn onderweg. Coördinator Panos Moumtzis verwacht dat de VN-hulp tot uiterlijk het einde van het jaar duurt “omdat Libië op de lange termijn over genoeg eigen middelen beschikt”.