‘Iran werkt aan kernbom’ - productie nucleaire brandstof verplaatst

Iran werkt nog altijd in het geheim aan een kernbom, zo blijkt uit een vandaag gepresenteerd rapport van het
Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Het zou gaan om geloofwaardige en uitgebreide informatie.

Uit het rapport werd tevens duidelijk dat Iran is begonnen met het verplaatsen van een productie-eenheid voor nucleaire brandstof naar een zwaar beveiligd ondergronds militaire gebouw nabij de heilige stad Qom. Volgens Pereidoun Abassi, chef van het nucleaire programma van Iran, is de productie daar minder kwetsbaar voor eventuele luchtaanvallen.

Meer brandstof dan nodig

Abassi kondigde de verhuizing afgelopen maandag al aan in een interview met een binnenlandse persdienst. Daarin zei hij dat het land meer brandstof zou gaan produceren dan nodig was. Die verklaring wakkerde bij veel Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten het vermoeden aan dat Iran van plan is de brandstof in te zetten voor het vervaardigen van wapens.

In het interview gaf Abbasi te kennen dat de uraniumovereenkomst uit 2009, waarin is vastgelegd dat het Westen een bepaalde hoeveelheid uranium zou leveren aan een onderzoeksreactor in Teheran, van de baan is:

“We onderhandelen niet langer over de uitwisseling van brandstof of over het stoppen van de productie. De Verenigde Staten zijn onveilig; met hen kunnen we niet onderhandelen over de uitwisseling van brandstof of andere kwesties.”

Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad gaf in reactie op de verplaatsing van de productie aan dat Iran haar verplichtingen tegenover de Verenigde Naties schendt en dat die een zoveelste provocatie is. Hij voegde daaraan toe dat internationale inspecteurs onverminderd zullen doorgaan met hun controles.