Ierland krijgt nieuwe tranche van 1,5 miljard euro van IMF

Caption: Members of the Gardai patrol outside the Dawson Street offices where the European Commission, European Central Bank and International Monetary Fund (IMF) held a joint news conference outlining Ireland's progress in meeting its targets as part of the EU/IMF bailout, in Dublin July 14, 2011. Rating agencies may be overestimating the risks associated with the current euro zone debt crisis and were it not for the contagion risk, Irish bond spreads would be narrower, a senior IMF official said on Thursday. REUTERS/Cathal McNaughton (IRELAND - Tags: BUSINESS POLITICS)
Caption: Members of the Gardai patrol outside the Dawson Street offices where the European Commission, European Central Bank and International Monetary Fund (IMF) held a joint news conference outlining Ireland's progress in meeting its targets as part of the EU/IMF bailout, in Dublin July 14, 2011. Rating agencies may be overestimating the risks associated with the current euro zone debt crisis and were it not for the contagion risk, Irish bond spreads would be narrower, a senior IMF official said on Thursday. REUTERS/Cathal McNaughton (IRELAND - Tags: BUSINESS POLITICS) Ierse politieagenten bewaken de ingang van het gebouw in Dublin waar de trojka een persconferentie houdt, 14 juli. Foto Reuters

Het Internationaal Monetair Fonds maakt zo’n anderhalf miljard euro vrij voor Ierland dat goede vorderingen maakt met het op orde brengen van de staatsfinanciën.

Dat betekent dat Ierland al 8,68 miljard euro heeft gekregen van de 22,5 miljard die het IMF voor het noodlijdende land in december 2010 beschikbaar stelde, meldt persbureau AFP. In totaal heeft de trojka van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie 85 miljard euro beschikbaar gesteld om de Ierse schuldencrisis te bezweren.

Op 14 juli kreeg Ierland ook al een tranche van vier miljard euro aan steun van de trojka. Die oordeelde dat Ierland goede vorderingen maakte met de hervormingen van het financiële stelsel en de arbeidsmarkt.

Ondanks de goede vorderingen verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s op 12 juli al de kredietwaardigheid van Ierland naar de ‘junk’-status. Volgens Moody’s zou de kans op wanbetaling zo groot zijn dat de meeste beleggers er niet meer in mogen stappen.

Maar de verlaging was volgens NRC-economieredacteur Melle Garschagen onterecht. Hij oordeelde dat het juist goed ging met Ierland, want de trojka is zeer kritisch en deelt niet zomaar geld uit. Garschagen:

“Het gerommel in Europa is funest voor het vertrouwen en daardoor wordt het herstel geschaad. Beleggers zien namelijk geen enkele oplossing voor de eurocrisis. De trojka is vrij kritisch, want zij maken voortdurend miljarden over. Dat doen ze niet als een land het verkloot.”