Iedereen leest in Brazilië

De Braziliaanse schrijver Leandro Narloch ergerde zich al jaren aan de vertekende geschiedschrijving van zijn land: saai en voorspelbaar. Daarom schreef hij de Politiek incorrecte gids van de geschiedenis van Brazilië.

‘Het is tijd om tomaten te gooien naar de politek correcte geschiedschrijving,’ stelt hij in het voorwoord van zijn provocerende boek. Zijn betoog raakte een gevoelige snaar in Brazilië: al meer dan tachtig weken staat het in de toptien vna non-fictie bestsellers, een onverwacht groot succes.

‘Een van de eerste onderwerpen die Narloch nader beschouwt, is de slachtofferrol van de indianen. Te veel worden zij, in zijn ogen, afgeschilderd als passieve slachtoffers die ten prooi zijn gevallen van de wrede kolonisatoren van weleer. Zo illustreert de verovering door de Portugezen van Rio de Janeiro op de Fransen in de 16de eeuw, volgens hem, dat de indianen ook hun eigen agenda’s hadden. Tijdens deze oorlog werden de Portugezen bijgestaan door de Tupiniquin-indianen. Voor de laatsten was de strijd vooral een mooie gelegenheid om hun aartsvijanden, de Tamoio-indianen aan te vallen.’

Abonnees kunnen de volledige bespreking van deze politieke incorrecte gids hier lezen.