Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gaddafi mogelijk niet naar Strafhof, NAVO-missie verlengd

De wensen van het ICC ten spijt, willen de Libische rebellen Gaddafi graag in eigen land berechten. Foto Reuters / Ismail Zitouny

Moammar Gaddafi wordt mogelijk niet berecht bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, maar in Libië zelf. Dat hebben de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron gezegd op de Libië-top in Parijs.

De twee deden hun uitspraak gisteravond laat na afloop van de conferentie over de toekomst van het Noord-Afrikaanse land, waar ze ook met de leiders van de Nationale Overgangsraad spraken. “Het is aan het Libische volk om te beslissen hoe ze Gaddafi willen berechten, als ze hem eenmaal te pakken hebben”, zei Sarkozy. Cameron sloot zich aan bij die opmerking.

Rutte oneens met Sarkozy en Cameron

De verklaring van de twee regeringsleiders druist in tegen de wens van het ICC en diverse mensenrechtenorganisaties. Zij hebben er de laatste tijd juist bij de rebellen op aangedrongen om Gaddafi, tegen wie het ICC een aanklacht heeft lopen, over te dragen aan het hof in Den Haag.

Ook de Nederlandse minister-president Mark Rutte zei dat hij er tijdens de top op had aangedrongen dat Gaddafi, eenmaal gevonden, wordt berecht in Den Haag. “Wij vinden dat belangrijk, omdat het in Den Haag met groot internationaal gezag kan gebeuren. Daarvoor hebben we het Internationaal Strafhof opgericht.”

NAVO-missie gaat door

Op de Libië-top is tevens afgesproken dat de NAVO-missie in het land voorlopig gewoon doorgaat. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO zei dat zolang de levens van burgers in gevaar zijn, militair ingrijpen nodig blijft.

Ook zijn de delegaties van zestig landen overeengekomen dat de Verenigde Naties een grotere rol krijgen in hulp aan Libië. VN-topman Ban Ki-moon zei snel een verkenningsmissie naar het land te willen sturen.