Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Gegevens 112-bellers op internet schending communicatierecht’

Alarmmeldingen van mensen die 112 bellen worden vaak inclusief huisadressen op internet openbaar gemaakt. Diverse websites maken gebruik van te decoderen berichten op P2000, het meldingssysteem van politie en ambulancediensten. Volgens hoogleraar Nico van Eijk van de UvA is dit echter schending van het communicatierecht.

Tot op de minuut

Op vele tientallen sites is al jaren tot op de minuut nauwkeurig te lezen bij wie een ambulance, brandweer of politie is langsgeweest. De Volkskrant schrijft vanochtend dat de gegevens “makkelijk” zijn uit te lezen.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft bepaald dat privégegevens alleen met toestemming op internet mogen komen. Het wil niet zeggen of de websites een overtreding begaan, aldus de ochtendkrant.

Ministerie: beveiligen P2000 onhaalbaar

Maar hoogleraar media- en telecommunicatierecht van Universiteit van Amsterdam Nico van Eijk zegt dat het communicatierecht wordt geschonden met de internetpublicaties. Volgens Van Eijk is de informatie tot personen herleidbaar en mag die dus niet “zomaar aan derden worden verspreid”. P2000 is echter een openbaar netwerk waarop privécommunicatie plaatsvindt.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt het “onwenselijk” dat de adresgegevens bij de meldingen op internet staan. P2000 beveiligen is volgens het ministerie ‘tijdrovend, arbeidsintensief, fraudegevoelig en onhaalbaar’.