Doom van Duitse zwarte lijst

Een screenshot van Doom.

Duitsland heeft na zeventien jaar de restricties voor computerspel Doom versoepeld. Dat blijkt uit een uitspraak van de Duitse Bundesprüfstelle, die bepaalt welke leeftijdsrestricties aan computerspellen worden opgelegd.

Het schietspel stond sinds 1994 op een zwarte lijst en mocht alleen worden verkocht in speciale winkels voor volwassenen. “In een rek naast de porno”, aldus een woordvoerder van spellenuitgever Bethesda, eigenaar van Doom. “Nu komen we ook in gewone winkels te staan.” De Amerikaanse versie van Doom II, waarin swastika’s te zien zijn, blijft nog wel verboden.

Doom is één van de eerste first person shooters: een schietspel waarbij je speelt vanuit het gezichtsveld van een hoofdpersoon. Het spel is bekend om extreem, satanisch geweld. De game is een van de meest invloedrijke spellen uit de gamegeschiedenis. Het spel kreeg talloze klonen en allerlei vervolgen. Het Duitse departement constateerde dat het spel “alleen nog van artistieke en geschiedkundige waarde” is en niet meer door tieners wordt gespeeld.

Duitsland staat bekend om zijn strenge wetten ten aanzien van games. Nazisymbolen zijn verboden. Zo werd in 2009 na een uitspraak van de rechter schietspel Wolfenstein uit de winkels gehaald vanwege de aanwezigheid van hakenkruizen in het spel. Ook extreem geweld is niet toegestaan: voor Call of Duty: Modern Warfare werd een speciale versie uitgebracht. Zonder het beruchte ‘vliegveldlevel’, waarbij de speler de mogelijkheid heeft onschuldige burgers op een vliegveld neer te schieten. Voor sommige spellen wordt speciaal voor de Duitse versie rood bloed groen gemaakt.

De strenge Duitse censuur komt mede door incidenten met tieners en geweld: zo was de dader van de schietpartij in Erfurt (2002, 16 doden) een fanatieke gamer. “In Duitsland ziet men een sterk verband tussen games en geweld”, zegt gameonderzoeker Jeroen Lemmens van de Universiteit van Amsterdam. Dat valt mee, blijkt uit onderzoek. “Weliswaar is er een kortstondige toename van agressie na het spelen van een spel”, zegt Lemmens. “Maar dat blijft bij wat duwen en trekken op het schoolplein.”

Overigens is het spel ook op vele plekken en in vele versies online te spelen, zoals hier.