Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Belgisch parlement keurt Griekse noodsteun goed - België ‘geen dwarsligger’

Caption: A pedestrian walks past Irish, Greek and Spanish national flags outside the European Parliament in Brussels August 30, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS)
Caption: A pedestrian walks past Irish, Greek and Spanish national flags outside the European Parliament in Brussels August 30, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS) Voetganger voor het Europese parlement in Brussel. Foto: Reuters / Francois Lenoir

Het Belgische parlement heeft het Europese akkoord over het tweede steunplan aan het noodlijdende Griekenland goedgekeurd.

Alleen het Vlaams Belang stemde vanmiddag tegen, meldt de Standaard.

De Belgische premier Yves Leterme liet begin augustus weten de Kamercommissie Financiën eerder bijeen te willen roepen voor de stemming die eigenlijk in oktober gepland stond. Volgens Leterme was de “geloofwaardigheid van de eurozone” gebaat bij snelle actie.

Onze correspondent Petra de Koning laat vanuit Brussel weten dat de uitkomst van de stemming niet verrassend is. De Koning:

“België is nooit een dwarsligger geweest over de Griekse noodsteun. Het was hier niet zo’n thema zoals dat in andere landen, bijvoorbeeld Nederland wel is. Wat niet betekent dat de Belgen niet wisten dat het voor andere landen wel zo speelde.”

Alle parlementen van de lidstaten van de eurozone moeten stemmen over het akkoord dat op 21 juli bereikt werd tussen de leiders van de eurozone. Het plan om de schuldencrisis in Griekenland op te lossen omvat 160 miljard euro en 35 miljard euro voor garantiestellingen. Daarnaast wordt de rente op de leningen voor Griekenland verlaagd en wordt de looptijd van leningen aan Griekenland verdubbeld van 7,5 jaar naar vijftien jaar.