Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Banken boos over ‘klikbrief’ DNB

Het gebouw van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Foto NRC / Leo van Velzen

Nederlandse banken hebben boos en verontwaardigd gereageerd op een schriftelijk verzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) om een oordeel te vellen over het functioneren van individuele bestuurders en commissarissen. Toezichthouder DNB heeft hierop een geplande enquête ingetrokken. Dat bevestigen verschillende commissarissen die de brief hebben gekregen aan NRC Handelsblad.

Onder de vlag van wetenschappelijk onderzoek stuurde DNB vorige maand een 19 pagina’s tellende, Engelstalige vragenlijst naar alle bestuurders en commissarissen van Nederlandse banken. Doel van het onderzoek was het verkrijgen van inzicht in en begrip van het gedrag en de onderlinge relaties van bestuurders en commissarissen (‘behavioural dynamics’).

In NRC Handelsblad schrijven redacteuren Marike Stellinga en Philip de Witt Wijnen vanmiddag waarom de enquête op groot verzet stuitte bij de betrokken banken en hun branchevereniging NVB.

De enquête bevatte tientallen vragen over het functioneren van zowel de raad van commissarissen als de raad van bestuur. Daarna volgden “indringende vragen” over individuele bestuurders en commissarissen, zegt een verbolgen commissaris die anoniem wil blijven. “We moesten iedereen rapportcijfers van 1 to 7 geven.” Een aantal geadresseerden stuurde de enquête in, maar al snel ontstond er breed verzet. „Het is not done om dergelijke individuele beoordelingen van collega’s op papier te zetten en naar derden te sturen”, zegt een andere commissaris.

DNB bevestigt de gang van zaken en zegt het onderzoek naar de kwaliteit van het bestuur van banken nog steeds “relevant” te vinden. “We kijken nu wat we met de opmerkingen van de banken kunnen doen”, aldus een woordvoerder.