ANC zet aanklachten tegen jeugdleider door

Aanhangers van ANC-jeugdleider Malema kwamen dinsdag in Johannesburg in aanvaring met de politie. Foto Reuters / Siphiwe Sibeko

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij Afrikaans Nationaal Congres (ANC) zet de aanklachten tegen Julius Malema, de leider van de jeugdbeweging van het ANC, door. Dat heeft de disciplinaire commissie van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij vandaag gemeld.

De 30-jarige Malema, die wordt beschuldigd van “het zaaien van verdeeldheid binnen de partij” en die in diskrediet te brengen, had de commissie eerder verzocht de aanklachten tegen hem in te trekken.

Tevens wordt hem verweten dat hij de positie van president Jacob Zuma tracht te ondermijnen. De ANC-Jeugdliga heeft gedreigd Zuma uit de partijtop te stoten als hij de mijnen niet nationaliseert en de boerderijen van blanken confisqueert.

Dinsdag kwam het tot een confrontatie tussen honderden aanhangers van Malema en de politie, nadat de jeugdleider voor verhoor op het hoofdkantoor van ANC moest verschijnen. De reden daarvoor was de aankondiging dat de Jeugdliga een comité naar buurland Botswana zou sturen om de oppositie aldaar te assisteren bij het afzetten van president Ian Khama.

Malema, die geen directe invloed heeft op beleidsvorming, geniet veel aanzien onder de jonge bevolking van Zuid-Afrika. Mocht Malema schuldig worden bevonden en uit de partij worden verbannen, dan zou dat voor onrust onder zijn volgers kunnen leiden. Voor president Zuma, die in december 2012 hoopt te worden herkozen als partijleider van het ANC, zou dat ongunstig zijn.