Alternatieve sector weert therapeuten met strafblad

Alternatieve genezers hebben vanaf 1 januari 2012 een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Zonder die verklaring kan de therapeut niet ingeschreven worden bij het register van beroepsvereniging RBNG. Bij een VOG-aanvraag kijkt justitie of de therapeut ooit is veroordeeld of een strafblad heeft. Therapeuten die niet ingeschreven staan in het RBNG-register kunnen geen aanspraak maken op vergoeding van de behandelingen door zorgverzekeraars.

Daarmee loopt het bestuur van de Stichting Beroepsbeoefenaren Natuurlijke Gezondheidszorg (RBNG) vooruit op mogelijke wetgeving. Sinds 2007 wordt in Den Haag al gesproken over een verplichte VOG voor verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners. RBNG wil daar niet op wachten, aldus directeur Josephine Beck-Kok in een verklaring op de website van de beroepsvereniging:

“De natuurlijke gezondheidszorg wil niet wachten tot het schaap verdronken is. We werken met mensen en ook kinderen. We kunnen binnen de totale zorg helaas nog niet spreken over gelijkheid. De dokter in de witte jas is en blijft voor velen een ander soort mens, zelfs al wordt de patiënt/cliënt steeds mondiger. De therapeut is degene die patiënten/cliënten pas bezoeken als het leven lichamelijk of geestelijk niet optimaal is of dat patiënten/cliënten geen ander vooruitzicht meer hebben of zien. Er wordt dan gezocht naar hulp en hoe graag we het ook willen veranderen, bij een hulpvraag hoort een vorm van afhankelijkheid.”

In de verklaring benadrukt Beck-Kok dat het niet alleen om pedofilie gaat. Volgens haar zijn er meerdere redenen om als beroepsgroep te besluiten dat het soms beter is voor een therapeut om niet te werken met alle mensen die om zorg vragen.