Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Akkoord over olieboycot Syrië

De Europese Unie heeft een verbod ingesteld op de invoer van Syrische olie. De maatregel gaat morgen in. Dat meldt persbureau Reuters. Met de boycot wil de EU de economische druk op de regering van Bashar al-Assad opvoeren.

Het verbod omvat de aankoop, de import en het vervoer van ruwe olie en olieproducten uit Syrië. Ruim 95 procent van de Syrische olie is bestemd voor Europa. Ook is het verboden om olietransporten te financieren of verzekeren en zijn er sancties ingesteld tegen vier personen en drie bedrijven die het regime van Assad steunen.

Nederland heeft zich flink ingespannen voor het olieboycot. Vorige week braken de buitenlandspecialisten van de Tweede Kamer het zomerreces af om achter gesloten deuren te praten met Shell-topman Dick Benschop over een olieboycot. Daarbij werd een moreel appel gedaan op Shell om uit eigen beweging alle activiteiten in Syrië te staken. Shell voelde daar niks voor, maar Benschop liet wel weten “loyaal” te zullen meewerken aan de toepassing van internationale sancties.

Update 14.50 uur:
Ook vandaag, de eerste vrijdag na de ramadan, gingen Syriërs weer de straat op om te demonstreren tegen het regime van Assad. Zowel in de hoofdstad Damascas, Deir al-Zor en Homs waren er demonstraties. Daarbij vielen in totaal zes doden door vuur van Syrische veiligheidstroepen.

De Verenigde Naties stellen dat het totaal aantal doden sinds de opstand in Syrië begon is opgelopen tot 2.200.