Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

AKO Literatuurprijs en Selexyz Debuutprijs dit jaar samen uitgereikt

De AKO Literatuurprijs en de Selexyz Debuutprijs worden dit jaar op 31 oktober samen uitgereikt. De gecombineerde uitreiking versterkt het effect dat beide prijzen nastreven: het bevorderen van lezen en de Nederlandse literatuur, aldus de besturen van beide prijzen. 

De AKO Literatuurprijs wordt dit jaar voor de 25ste maal uitgereikt. De zeskoppige jury zal dan zijn keuze bekend maken uit het totaal van ruim 400 ingezonden titels. De schrijver van het winnende boek ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000. De AKO Literatuurprijs 2010 werd uitgereikt aan David van Reybrouck voor Congo.

Komende maandag 5 september wordt de Tiplijst van de AKO Literatuurprijs bekend gemaakt, vrijdag 30 september de Toplijst. De jury van de AKO Literatuurprijs 2011 bestaat naast voorzitter Ernst Hirsch Ballin uit de recensenten Maarten Dessing, Frank Hellemans, Toef Jaeger, Kathy Mathys en Fleur Spee.

De Selexyz Debuutprijs wordt sinds 2006 uitgereikt en is een voortzetting van de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizen Prijs voor Literaire Prozadebuten. Eerdere winnaars zijn onder andere Franca Treur, Vonne van der Meer, Abdelkader Benali en Marcel Möring. De winnende schrijver ontvangt een bedrag van € 10.000. De jury bestaat uit de literaire critici Wineke de Boer, Monique Warnier en Martin Mooij en de vertaalster Rosemarie Still, terwijl criticus en journalist Dirk Leyman de Vlaamse representant is in de jury. Die wordt voorgezeten door publicist en regisseur Hans Keller.