Wikileaks en The Guardian ruzieën over uitgelekte cables

Julian Assange tijdens een persconferentie in juli. Foto AFP / Ben Stansall

Alle 251.000 ongeredigeerde cables van Wikileaks zijn te downloaden en dankzij een wachtwoord dat journalisten van The Guardian in een boek hebben gepubliceerd ook te openen. Dat stelt Wikileaks in een verklaring. The Guardian ontkent schuld.

In het boek ‘WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy’, dat al in februari uitkwam, geven onderzoeksjournalisten David Leigh and Luke Harding weer hoe ze Assange er van overtuigden alle cables beschikbaar te maken voor The Guardian. In het boek geven ze ook het wachtwoord vrij dat ze van Assange kregen. En daarmee hebben ze de afspraken geschonden, stelt Wikileaks in de verklaring:

“Een journalist van The Guardian heeft in een eerder onopgemerkte daad van grove nalatigheid of opzet, en in strijd met een afgesloten contract met hoofdredacteur Alan Rusbridger, een geheim, gedecodeerd wachtwoord bekendgemaakt van het hele, ongeredigeerde Wikileaks Cablegate-archief.”

Doordat in de ongeredigeerde cables de namen van informanten worden genoemd, komen er volgens Wikileaks mogelijk mensenlevens in gevaar. In een reactie laat The Guardian weten zich van geen kwaad bewust te zijn:

“Het is nonsens om te suggereren dat het boek van The Guardian over Wikileaks de veiligheid op wat voor manier dan ook in gevaar heeft gebracht. Ons boek is in februari gepubliceerd en bevat een wachtwoord, maar geen details over de locatie van het bestand en ons is voorgehouden dat het een tijdelijk wachtwoord was dat binnen enkele uren zou verlopen.”

Bestand verscheen ook op BitTorrent

Volgens The Guardian is er afgesproken dat niet alleen het wachtwoord tijdelijk zou zijn, maar dat ook het bestand na enkele uren offline zou worden gehaald. Desondanks verscheen het bestand later op BitTorrent, een netwerk dat meestal gebruikt wordt om films en muziek te delen.

Naast The Guardian wijst Wikileaks ook met een beschuldigende vinger naar een “individu in Duitsland”. Daarbij doelt de klokkenluidersite waarschijnlijk op voormalig Wikileaks-lid Daniel Domscheit-Berg. Zowel het bestand als het wachtwoord circuleerde al een tijd op internet, maar Domscheit-Berg zou doelbewust de link tussen beiden openbaar hebben gemaakt. Eerder beschuldigde Wikileaks Domscheit-Berg ervan dan hij geheime informatie heeft vernietigd.