Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkeer en infrastructuur

‘Watertekort Libië brengt volksgezondheid in gevaar’

Lange files voor een tankstation in Misrata. Het grootste probleem is echter het tekort aan drinkwater. Foto Reuters / Darren Whiteside

De Libische hoofdstad Tripoli heeft voorlopig genoeg brandstof en voedselleveringen beginnen door te komen, maar er is nog geen einde in zicht voor het tekort aan drinkwater. Dat stelt het Bureau voor Humanitaire Hulpverlening (ECHO) in een crisisrapport dat persbureau Reuters in handen heeft.

De Zawiya raffinaderij, 50 kilometer ten westen van Tripoli, levert genoeg brandstof voor het belangrijkste transport en de stroombehoefte van Libië. Ook is er deze week een tanker aangekomen in Tripoli met brandstof.

Cargoschepen met voedsel kunnen niet snel genoeg worden uitgeladen, waardoor er nog wel sprake is van een voedseltekort. Het grootste probleem is echter het tekort aan drinkwater, stelt het rapport.

Aanhangers van Gaddafi hebben de watervoorziening van Tripoli geblokkeerd en ingenieurs zijn nog niet in staat geweest om de pompstations in Jebel Hassouna, zo´n 700 kilometer ten zuiden van Tripoli, te bereiken. Wel is die stad in handen van de opstandelingen. Het Internationaal Comité van het Rode Kruis staat klaar om ingenieurs naar Jebel Hassouna te vliegen, maar vanwege veiligsheidsredenen is het vliegtuig nog niet bevoegd om op te stijgen. Hulporganisaties leveren via schepen en vrachtwagens water naar de steden, maar dat is lang niet genoeg. Daardoor komt volgens ECHO de volksgezondheid in gevaar.

‘Vierhonderdduizend hulpbehoevenden in Tripoli’

Europees commissaris voor internationale hulp Kristalina Georgieva liet vandaag weten dat er naar schatting vierhonderdduizend inwoners van de Libische hoofdstad Tripoli zijn aangewezen op humanitaire hulp. Ook elders in het Noord-Afrikaanse land bestaan volgens Georgieva “acute problemen”. Toch meent zij dat een humanitaire ramp niet waarschijnlijk is, dankzij de goede coördinatie tussen de verschillende hulporganisaties.

Georgieva zegt dat een bijzonder punt van zorg het lot is van drieduizend zwart-Afrikaanse migranten die vastzitten in Tripoli. Zij dringt er bij de Nationale Overgangsraad op aan deze mensen daadkrachtiger te beschermen tegen rebellenstrijders die hen voor potentiële huurlingen van Moammar Gadhafi aanzien.