Video: Syrische procureur-generaal treedt af vanwege geweld

Schermafbeelding van de video van de Syrische procureur-generaal Adnan al-Bakkour.

De procureur-generaal van de Syrische stad Hama, Adnan al-Bakkour, heeft zijn functie neergelegd vanwege het geweld van de troepen van president Bashar al-Assad. Hij doet dat in een videoboodschap die gisteren door activisten online werd geplaatst.

Op de beelden beschuldigt Bakkour de Syrische veiligheidsdiensten van het doden van honderden en het arresteren van duizenden demonstranten. Op 31 juli zouden volgens de procureur-generaal 72 gevangenen geexecuteerd zijn en zouden nog eens 420 doden zijn gevallen tijdens het beleg van Hama. Volgens Bakkour moest hij van het regime de schuld van alle gewelddadigheden leggen bij gewapende bendes en “terroristen”.

Bekijk hieronder de videobeelden:

De korte versie met vertaling van Al Jazeera

De langere versie zonder vertaling
http://youtu.be/qdTmnlJLBM4

De Syrische autoriteiten brachten vandaag naar buiten dat Bakkour ontvoerd is en door “terroristen” gedwongen is om de bovenstaande verklaring op te lezen. Berichtgeving vanuit Syrië is moeilijk te controleren, omdat buitenlandse journalisten niet of nauwelijks worden toegelaten.

In juni zou de Syrische ambassadeur in Frankrijk, Lamia Chakkour, ook al zijn opgestapt uit onvrede met het optreden van de regering, maar dat bleek later niet te kloppen.