Rutte: twee miljard aan tegoeden Libië ontdooien

Nederland wil twee miljard dollar aan bevroren Libische tegoeden vrijgeven. Dat geld moet naar de Libische Nationale Overgangsraad gaan, dat zei premier Rutte (VVD) vandaag.

In maart bevroor Nederland zo’n vier miljard euro aan Libische tegoeden. Op 15 augustus werd zo’n honderd miljoen euro vrijgegeven voor de verspreiding van medicijnen onder de Libische bevolking.

NRC-redacteur Marc Leijendekker:

“In de VS en Groot-Brittannië zijn de hoogste bevroren Libische tegoeden, voor naar schatting 25 en 17 miljard euro. Maar ook in Frankrijk (7,6 miljard), Duitsland (7 miljard), Italië (6 miljard), Oostenrijk (1,2 miljard) en Canada (1,8 miljard) is veel Libisch geld en vermogen bevroren. En het is onduidelijk hoeveel geld er daarnaast nog uitstaat in belastingparadijzen en in Afrikaanse landen.”

Rutte neemt vanavond samen met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) in Parijs deel aan een internationale conferentie over de toekomst van Libië. De nieuwe Libische leiders hopen dat op de top nieuwe toezeggingen worden gedaan over het vrijgeven van tegoeden. Er zijn vijftig landen en tien internationale organisaties aanwezig. Onder meer de behoefte aan humanitaire hulp en hulp bij de wederopbouw worden in kaart gebracht.

Ook andere Europese landen en de Verenigde Staten hebben het sanctiecomité van de Verenigde Naties gevraagd om bevroren tegoeden over te mogen dragen aan de overgangsraad. Groot-Brittannië kreeg dinsdag toestemming om 1,1 miljard euro te ontdooien.

Volgens Frankrijk heeft het regime van Moammar Gaddafi minimaal 35 miljard euro uitstaan bij banken wereldwijd. Momenteel zou een resolutie binnen de VN-Veiligheidsraad rondgaan om alle Libische tegoeden vrij te geven. Deze resolutie zou volgende week al in stemming kunnen worden gebracht.

Leijendekker:

“Omdat er veel juridische haken en ogen zitten aan de teruggave van de tegoeden, willen de meeste landen dit doen onder auspiciën van de Verenigde Naties, die de naleving van de sancties controleren. De Verenigde Staten heeft al 1,5 miljard dollar aan bevroren tegoeden overgedragen aan Libië. Italië is begonnen met het vrijmaken van 350 miljoen euro voor de nieuwe regering in Tripoli.”