Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rusland erkent Libische Nationale Overgangsraad - Frankrijk geeft tegoeden vrij

Een jongen bekijkt de foto's van de opstand op de motorkap van een auto in Benghazi. Foto Reuters / Darrin Zammit Lupi

Rusland erkent de Nationale Overgangsraad als de legitieme autoriteit in Libië.

Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring laten weten, meldt persbureau Reuters.

“De Russische Federatie erkent de Nationale Overgangsraad als de huidige autoriteit in Libië en neemt kennis van de voorgenomen hervormingen, waarin opgeroepen wordt tot nieuwe verkiezingen, het opstellen van een nieuwe grondwet en de vorming van een nationale regering.”

De Nationale Overgangsraad wordt inmiddels door bijna zestig landen, waaronder Nederland, erkend als de nieuwe interim-regering van Libië. Rusland was een van de grootste tegenstanders van de militaire interventie van de NAVO in Libië. In juli hekelde Moskou het erkennen van de opstandelingen nog, omdat dit partij kiezen voor een politieke kracht in een burgeroorlog betekende, wat haaks stond op het mandaat van de NAVO.

Volgens de Libische autoriteiten maakt ook Algerije zich op om de rebellenraad te erkennen als de nieuwe regering van Libië. Maandag werd bekend dat het land Gaddafi’s enige dochter en drie andere familieleden heeft opgevangen. Aisha Gaddaffi beviel in het land van een dochter. De Algerijnse autoriteiten benadrukken overigens dat zij nooit van plan waren om Moammar Gaddafi op te vangen.

Frankrijk geeft bevroren Libische tegoeden vrij
De Verenigde Naties hebben Frankrijk toestemming gegeven om anderhalf miljard euro aan bevroren Libische tegoeden vrij te geven. Dat maakte de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppe, vanochtend bekend, meldt persbureau AFP. Het geld moet gebruikt worden door de Nationale Overgangsraad om het land opnieuw op te bouwen. Dinsdag kreeg ook Groot-Brittannië toestemming van de VN om een miljard euro aan bevroren tegoeden.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld