Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

PVV wil rol staatshoofd beperken - uit regering en geen onschendbaarheid

Nederland, Den Haag, 13 december 2006 Geert Wilders en Fleur Agema PVV, Partij voor de vrijheid Spoeddebat met Verdonk over het stopzetten van uitzetten Asielzoekers. foto: Peter Hilz
Nederland, Den Haag, 13 december 2006 Geert Wilders en Fleur Agema PVV, Partij voor de vrijheid Spoeddebat met Verdonk over het stopzetten van uitzetten Asielzoekers. foto: Peter Hilz De PVV wil het staatshoofd uit de regering. Foto Peter Hilz

Geert Wilders heeft vandaag een wetsvoorstel gepresenteerd waarin hij pleit voor het beperken van de bestuurlijke taken van het staatshoofd. Dat zou hij willen doen door in de grondwet vast te laten leggen dat de koningin uit de regering stapt.

De PVV gaat in vergelijking met andere partijen een stap verder met het terugdringen van de macht van de koningin. In het voorstel gaf Wilders te kennen dat hij ook de rol van de koningin tijdens het formatieproces wil beperken.

De PVV benadrukt wel dat Nederland een monarchie moet blijven, maar dat de schijn van politieke invloed van de koningin moet worden geminimaliseerd. Een aanpassing van de grondwet zou de Tweede Kamer de volmacht geven zelf een regering te vormen.

Verder pleitte Wilders vandaag voor het opheffen van de onschendbaarheid van het staatshoofd. Het staatshoofd zou dan na aftreden alsnog vervolgd kunnen worden voor strafrechtelijke overtredingen.

In mei dit jaar liet premier Rutte in een brief aan de Tweede Kamer weten de rol van het staatshoofd in het staatsbestel niet te willen beperken, omdat “de staatsrechtelijke positie van de Koning goed is ingebed in ons democratisch bestel” en dat “de gemeenschap bij elkaar moet worden gehouden.” Volgens Rutte speelt de toekomstige Koning daarbij een belangrijke rol.