PVV stelt Kamervragen over rol kleinaandeelhouder Sauer NRC Media

Bosma wil van minister Van Bijsterveldt weten of bij NRC de "scheiding tussen eigendom en redactie" in het geding is. Foto NRC / Roel Rozenburg

De PVV stelt Kamervragen aan minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt, over het belang dat mediatycoon Derk Sauer binnen NRC Handelsblad heeft.

Sauer bezit negen procent in NRC Media, het bedrijf dat NRC Handelsblad en nrc.next uitgeeft, schreef de Volkskrant eerder. Volgens de PVV financiert Sauer ook de SP en zou hij zich bemoeien met de inhoud van de in Rotterdam gevestigde krant. Dat zou ten koste gaan van het “conservatieve” karakter van de krant.

In een persbericht laat partij-ideoloog Bosma weten bezorgd te zijn over het karakter van de krant en dat het “eens zo trotse conservatief-liberale avondblad is verworden tot een politiek-correct blad dat een lofzang brengt op de multiculturele samenleving, het EU-nationalisme, de ‘Arabische lente’, de strijd tegen Israël, de kunstsubsidies en dat, behoudens een enkele uitzondering, alleen maar extreem-linkse columnisten heeft?” Zelf had hij van november 2010 tot maart dit jaar een driewekelijkse column in NRC Handelsblad.

Bosma wil van minister Van Bijsterveldt weten of bij de krant de “scheiding tussen eigendom en redactie” in het geding is:

“Grote gedeelten van de Nederlandse elite lezen nog steeds NRC Handelsblad. Zij weten wellicht niet dat hun krant voor bijna een-tiende in eigendom is van iemand die met een rouwband rondliep toen Mao doodging en die de partijkas van de SP spekt. Sauer (voormalig lid van de KEN-ml, de Kommunistiese Eenheidsbeweging Nederland - marxistisch-leninistisch) heeft rechtstreeks invloed op de krant. Hij bepaalt de benoeming van de hoofdredacteur. Volgens de VARA bemoeit Sauer zich zelfs met de inhoud van het dagblad. Van een scheiding tussen eigendom en redactie is blijkbaar geen sprake. Dat is beangstigend. Steeds meer lezers van dit dagblad zullen zich afvragen wat de ware agenda is van hun krant.”

Dit zijn de vragen:

1.) Heeft u kennisgenomen van het artikel ‘Uitgever van NRC Handelsblad boekt verlies in eerste jaar’

2.) Was u ervan op de hoogte dat SP-financier Derk Sauer maar liefst 9 procent van NRC Handelsblad in bezit blijkt te hebben?

3.) Acht u de kans aanwezig dat NRC Handelsblad nog verder links georiënteerd raakt, bijvoorbeeld doordat NRC-journalisten in het gevlei willen komen bij hun radicaal-linkse eigenaar?

4.) Deelt u de mening dat U als minister dient toe te zien op een scheiding tussen eigendom en redactie bij dagbladen?

5.) Deelt u een gevoel van verlies dat het eens zo trotse conservatief-liberale avondblad is verworden tot een politiek-correct blad dat een lofzang brengt op de multiculturele samenleving, het EU-nationalisme, de ‘Arabische lente’, de strijd tegen Israël, de kunstsubsidies en dat, behoudens een enkele uitzondering, alleen maar extreem-linkse columnisten heeft?

Bosma baseert de informatie over de rol van Sauer binnen NRC op informatie van de VARA. In april stelde hij minister Van Bijsterveldt ook Kamervragen over publieke omroep na de Zembla-uitzending ‘Wilders, profeet van de angst’. Bosma vroeg haar of zij het de taak van “een staatsomroep” vond om “een gekozen politicus weg te zetten als nazi”. De minister liet toen weten dat de VARA geen staatsomroep is, maar een onafhankelijke publieke omroep. Zij adviseerde Wilders om naar de Raad van de Journalistiek te stappen.