Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Geen weigerambtenaren meer in Amsterdam

Amsterdam heeft geen weigerambtenaren meer. Dat heeft het stadsdeel Nieuw-West, waar de twee ambtenaren werkten, laten weten. Dit voorjaar ontstond ophef toen bleek dat de stad twee ambtenaren telt die weigeren homohuwelijken te voltrekken.

De gemeente neemt sinds 2007 geen ambtenaren meer aan die weigeren homostellen te trouwen, maar deze twee ambtenaren werkten al voor dat jaar bij de gemeente. Voor een van hen is binnen de gemeente een andere functie gevonden en van de ander eindigt het contract eind oktober, zo meldt persbureau Novum.

COC Amsterdam is blij met het nieuws. “Dit is de oplossing waar we op zaten te wachten”, zegt voorzitter Dennis Boutkan. “De stad Amsterdam geeft een zeer duidelijk signaal af in woord en daad dat weigerambtenaren echt niet meer kunnen.” Het COC hoopt dat andere gemeenten het voorbeeld van Amsterdam volgen.