Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

De Jager: Duitsland en Frankrijk gaven verkeerd voorbeeld

Volgens Jan Kees de Jager gaven Duitsland en Frankijk het verkeerde voorbeeld. Foto Roel Rozenburg

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft tijdens een persconferentie voor buitenlandse journalisten vandaag gezegd dat Duitsland en Frankrijk het verkeerde voorbeeld hebben gegeven aan andere eurolanden, omdat zij zich niet hielden aan de begrotingsafspraken. Dat meldt persbureau AP.

De twee grootmachten zouden in zijn ogen de deur hebben geopend voor andere landen toen zij in 2003 en 2004 het afgesproken begrotingstekort van drie procent overschreden. Daarna was volgens De Jager het hek van de dam voor andere landen, wat uiteindelijk heeft geleid tot de huidige schuldencrisis.

Tijdens de bijeenkomst met vertegenwoordigers van de buitenlandse pers liet De Jager tevens weten dat Nederland de steun aan het noodpakket voor Griekenland doorzet. Dinsdag komen de ministers van Financiën van Duitsland, Nederland en Finland in Berlijn bijeen om de aanpak van schuldencrisis te bespreken.

Volgens De Jager is de kans aanwezig dat de kwestie rondom het onderpand dat de Finnen eisen op noodleningen aan Griekenland ter sprake komt. De minister stelde dat hij mogelijkheden ziet “voor een gelijke behandeling van schuldeisers zonder de nadelen van het conceptakkoord tussen Griekenland en Finland”.