Zeven betogers gedood in Syrië op Suikerfeest

De betogingen vonden plaats na afloop van het ochtendgebed aan het begin van het Suikerfeest.

Volgens mensenrechtenactivisten schoten militairen op betogers in de zuidelijke provincie Deraa, in de centraalgelegen stad Homs en in de buitenwijken van de hoofdstad Damascus. „Het Suikerfeest is wanneer het regime vertrekt”, stond op een van de spandoeken die betogers droegen in Deraa, waar de opstand tegen president Assad vijf maanden geleden begon. Gelovige moslims bezoeken aan het begin van het Suikerfeest traditioneel begraafplaatsen. Gisteren gingen veel Syriërs naar het graf van familie en geliefden die zijn omgekomen tijdens de opstand tegen Assad.

Amnesty International maakte gisteren bekend dat er in de afgelopen maanden ten minste 88 Syriërs, onder wie tien kinderen, zijn omgekomen in gevangenissen. In voorgaande jaren telde de organisatie ongeveer vijf doden per jaar in Syrische gevangenissen. Volgens Amnesty zijn sommige slachtoffers, allemaal mannen of jongens, niet ouder dan dertien en is er duidelijk sprake van systematische martelpraktijken. (AP, Reuters)