Vrouwenliga met België

De hoogste afdelingen van het Nederlandse en Belgische vrouwenvoetbal gaan met ingang van volgend seizoen deels fuseren tot een BeNe League. De KNVB en de KBVB zijn van plan elke tweede seizoenshelft een gezamenlijke vrouwencompetitie op te zetten.

De voorzitters van beide voetbalbonden tekenden hierover gisteren in Venlo een intentieverklaring. De bedoeling is dat de clubs in de eerste helft van het seizoen in eigen land een competitie afwerken. De beste vier clubs uit beide competities plaatsen zich voor de BeNe League A, de nummers vijf tot en met acht spelen in de BeNe League B.

De grensoverschrijdende competitie wordt in het voorjaar gespeeld en gaat dus in 2013 van start. Voor de hoogst geklasseerde Nederlandse en de hoogst geklasseerde Belgische club in de BeNe League ligt een ticket klaar voor de UEFA Women’s Champions League.

De Nederlandse eredivisie voor vrouwen telt momenteel zeven clubs: ADO Den Haag, FC Twente, FC Utrecht, FC Zwolle, sc Heerenveen, Telstar en VVV-Venlo. Willem II en AZ stopten na afgelopen seizoen om financiële redenen met vrouwenvoetbal op het hoogste niveau. De Belgische eerste klasse voor vrouwen telt veertien clubs.

Begin deze maand maakte FC Twente bekend zijn vrouwenselectie salaris te willen uitkeren. Tot dusver kregen de speelsters van de landskampioen slechts een onkostenvergoeding. De Enschedese club is hiermee de eerste en voorlopig enige in Nederland waar professioneel vrouwenvoetbal wordt gespeeld.