Voortvluchtige documentairemaker vervolgd

Het Openbaar Ministerie gaat de bekroonde documentairemaker Rob Hof vervolgen in de fraudezaak rond de failliete Nederlandse Moslim Omroep (NMO). Hof kon tot nu toe niet worden aangehouden door justitie. Hij houdt zich schuil in het buitenland.

De winnaar van de Zilveren Nipkowschijf 2006 zou zich schuldig gemaakt hebben aan fraude met filmsubsidies. In mei werd al bekend dat oud-directeur Frank William van de NMO zich voor de rechter moet verantwoorden voor corruptie en valsheid in geschrifte. Nog dit jaar volgt een regiezitting bij de rechtbank Rotterdam.

Het functioneel parket bevestigt dat, behalve Hof en William, nog twee personen worden gedagvaard. Het gaat om de zoon en schoondochter van William.

Het is voor het eerst dat misbruik van geld bij de publieke omroep door justitie wordt vervolgd. De affaire dook op in 2009, toen justitie huiszoekingen deed op het Mediapark. De NMO was een kleine, religieuze omroep in het publieke bestel die in maart 2010 failliet ging. De corruptie en fraude werden door de NMO zelf aangekaart, nadat de directeur was ontslagen. William heeft volgens justitie steekpenningen aangenomen van bedrijven die opdrachten kregen van de NMO.

In het fraudeonderzoek trof opsporingsdienst FIOD/ECD ook informatie aan over documentairemaker Hof. Ook hij kreeg opdrachten van William. Hof zou zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte en zou fraude gepleegd hebben bij subsidieaanvragen voor documentaires.

De FIOD/ECD deed onderzoek bij het Europese mediafonds Media. Van Media kreeg Hof ongeveer zeven ton voor de tv-series Sporen uit het Oosten en Future Express. Beide series zijn uitgezonden bij de publieke omroep, waaronder de NCRV. Die omroep bleef afgelopen jaar zaken doen met Hof, hoewel hij verdachte is en voortvluchtig. Eind vorig jaar zond de NCRV een nieuwe reeks uit van Future Express.

Rob Hof heeft met zijn bedrijf Hof Filmproducties in 25 jaar meer dan honderd documentaires gemaakt, vooral over maatschappelijke thema’s. Hofs advocaat, Richard Wagemans, wil geen commentaar geven.