Video: waarom we Bryan Ruiz gaan missen

31 juli 2011: Bryan Ruiz beslissend in de strijd om de Supercup, ofwel de Johan Cruijff Schaal. Foto NRC / Bas Czerwinski31 juli 2011: Bryan Ruiz beslissend in de strijd om de Supercup, ofwel de Johan Cruijff Schaal. Foto NRC / Bas Czerwinski

De eredivisie verloor op de laatste dag van de transferperiode een parel in de persoon van Bryan Ruiz. De Costa Ricaan verlichtte voetbalminnend Nederland sinds 2009 met fraaie passjes, de sportiviteit van een liefhebber en bovenal geweldige doelpunten. Hij was het die FC Twente kampioen maakte en kleur gaf.

Voetbalredacteur Bart Hinke van NRC noemde Ruiz na zijn beklonken transfer naar het Engelse Fulham al “onvervangbaar”. “Hij wordt terecht omschreven als de grootste speler die we bij Twente ooit hebben gezien. (…) Zo’n speler komt één keer in de tien jaar voorbij.”

De naam Ruiz staat in gedachten in de kampioensschaal gegraveerd

Bryan Ruiz debuteerde in het seizoen 2009-2010 bij Twente en was zo vaak belissend met doelpunten en assists dat die landstitel aan hem wordt toegeschreven. In totaal trof hij 24 maal doel en als hij niet scoorde, was hij vaak de speler die een treffer forceerde. Zoals in de cruciale uitwedstrijd bij PSV in dat seizoen, waarbij niet verliezen gelijkstond aan eliminatie van de Eindhovenaren in de titelstrijd.

Alle 24 goals uit zijn eerste seizoen waarmee Ruiz FC Twente de landstitel bezorgde:
http://youtu.be/Udc9l38ff2g

Romario, Ronaldo, Ruiz

Hoewel hij een ander type speler is dan een Romario, Ronaldo of Luis Suárez, past hij moeiteloos in dat rijtje exoten dat de eredivisie in het verleden verrijkte. Meestal gaan zij naar de grote clubs; Fulham steekt de bewonderaar een beetje. Die naam past niet bij de statuur die wij de Costa Ricaan in Nederland toedichten. Ruiz zelf zei ook vaak dat hij Twente alleen verliet voor een club die Champions League speelt. Maar ja.

Een gebroken tweede seizoen in Enschede heeft de enorme euforie van het kampioensjaar wat doen verstommen. Misschien dat de echt grote namen zich daarom deze zomer niet meldden bij Twente. Blessures stonden in 2010-2011 een tweede golf van voetbalschoonheid in de weg. In de gewonnen bekerfinale kon hij ook al niet excelleren, tot frustratie van de voetballiefhebber Ruiz zelf. Iets dat prachtig werd uitgelicht door René van der Gijp.

Eén balcontact goed voor de Supercup

Nog steeds niet fit ving Bryan Ruiz dit seizoen aan. De nieuwe trainer Co Adriaanse liet hem vorige maand op de bank in de wedstrijd tegen Ajax om de Supercup. Wanneer Twente in de tweede helft met tien man komt te staan en klaar lijkt voor de genadestoot, is het tijd voor ‘de wezel van Twente’.

Hij beroert de bal die wedstrijd voor het eerst. Even voelen, een dribbel, nog één tikje en dan krult hij zijn linker om het leder. Keeper Vermeer is kansloos op het schot dat FC Twente de Johan Cruijff Schaal bezorgt.

Bryan Ruiz’ fraaie goal in de Supercup:

Goud waard tot het einde

En zo brak zijn derde jaar in de eredivise aan. Na de slepende blessures van het vorige seizoen raakte hij steeds fitter. In de wedstrijden om een plek in de Champions League tegen Benfica onderscheidde hij zich ten opzichte van zijn teamgenoten. Hij scoorde zowel thuis als uit. Beide keren met het hoofd, wat hij vaker deed dan we ons in eerste instantie herinneren.

Bryan Ruiz, een liefhebber voor de liefhebbers. Hij laat ons achter met onze eredivisie en een van zijn fraaiste goals. Twee weken geleden goochelde Ruiz die nog even in elkaar :
http://youtu.be/B2mza_ABtnw

    • Jules Seegers