Verlies eigenaar Saab vier keer zo groot als jaar geleden

Muller op een archieffoto uit januari 2010 met de CEO van Saab, Jan-Aake Jonsson. Foto Bloomberg / Casper Hedberg

Swedish Automobile, de eigenaar van Saab, heeft in het eerste halfjaar van 2011 een nettoverlies geleden van 224,2 miljoen euro. Het verlies van het geplaagde bedrijf is daarmee verviervoudigd ten opzichte van een jaar geleden.

In het eerste halfjaar van 2010 leed Saab nog een relatief beperkt verlies van 55,7 miljoen euro. Dat het verlies zo sterk is opgelopen komt door de ernstige financiële problemen waarmee Swedish Automobile te maken heeft. Daardoor ligt de productie van Saab al maanden stil en konden de salarissen van het personeel van Saab de afgelopen drie maanden niet op tijd worden uitbetaald. Vakbonden en leveranciers hebben al gedreigd met faillissementsaanvragen.

Swedish Automobile is de nieuwe naam van Spyker Cars, het bedrijf van de Nederlander Victor Muller. Swedish Automobile zegt in onderhandeling te zijn met meerdere investeerders over kortetermijnfinanciering en hoopt in het najaar een overeenkomst met twee Chinese partijen goedgekeurd te krijgen. In een persbericht zegt Muller dat hij zijn bedrijf in “rustiger vaarwater” wil brengen:

“De focus van het management van Saab is gericht op het zo hard mogelijk werken om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen door de financiele positie aanzienlijk te versterken, een akkoord te bereiken met al onze leveranciers over de betalings- en leveringsvoorwaarden en het zo snel als mogelijk herstarten van de productie.”

Lees ook ons artikel ‘Zes vragen over de zeer onzekere toekomst van Saab’.

    • Pim van den Dool