Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Verdient het bestuur van bloedbank veel?

Jarenlang gaf Paul de Vocht uit Haarlem bloed aan de bloedbank. Hij vraagt zich af: waarom verdient de directeur van deze organisatie een hoog salaris terwijl hij zijn bloed gratis doneerde?

Het salaris van het bestuur van Sanquin bloedvoorziening, de Nederlandse bloedbank, zorgde in 2007 al voor ophef. De bestuursvoorzitter verdiende toen 248.000 euro per jaar. Veel te veel, vonden donoren en ze dreigden zich uit te schrijven. In 2009 stelde toenmalig minister Klink (Volksgezondheid, CDA) daarom een salarisplafond in van 220.000 euro voor bestuurders in de zorg. Ter vergelijking: de directeur van Oxfam Novib verdiende vorig jaar 113.318 euro, en die van het Universitair Medisch Centrum Groningen 242.844.

De afgelopen vijf jaar is het aantal donoren sterk gedaald: van 500.000 naar bijna 406.000 euro in 2010. Dit is volgens de bloedbank echter geen gevolg van boze opzeggingen, maar van een dalende vraag naar bloed.

Overigens verdiende twee van de drie bestuurders bij Sanquin het afgelopen jaar nog steeds meer dan de opgelegde norm: de voorzitter verdient 258.000 euro en de vicevoorzitter 226.000. Volgens Charles Disch, voorzitter van de belangenorganisatie Landelijke Vereniging voor Bloed- en Plasmadonoren, moet dat eens afgelopen zijn. Maar de huidige minister van Volksgezondheid Schippers wil de salarissen pas aanpakken bij de komst van nieuwe bestuurders.

Sanquin is een non-profitorganisatie en heeft dus geen winstoogmerk. Het bloed wordt verkocht aan ziekenhuizen en met de winst wordt onderzoek gedaan naar transfusiegeneeskunde en medicijnen.

Dat het bloed vrijwillig en gratis wordt afgenomen is cruciaal volgens de bloedbank. „Als we mensen geld geven, is de kans groter dat ze tijdens de keuring niet de waarheid vertellen waardoor er sneller geïnfecteerd bloed op de markt komt”, zegt een woordvoerder van Sanquin. Het belang van vrijwillige afname beschreef Richard Titmuss ook de inmiddels klassieke studie The Gift Relationship (1970). Hij concludeert hoe de kwaliteit van het bloed afneemt als mensen worden betaald voor hun donatie.

De bloedbank is het overigens niet eens met de kritiek. Volgens de woordvoerder houdt de organisatie zich aan de nieuwe norm. Waarom niet alle salarissen alsnog aanpassen? „Dan lijkt het alsof we een fout toegeven. Terwijl we nog steeds achter ons besluit staan.”

Belia Heilbron