Verdachte van aanslag op vliegveld Frankfurt bekent schuld

De dader van de moord op twee Amerikaanse soldaten, Arid Uka, vanmorgen voor het begin van zijn rechtszaak. Foto Reuters / Alex Domanski

De Kosovaar die in maart twee Amerikaanse soldaten doodschoot op het vliegveld van Frankfurt, deed dat na “radicale islamitische propaganda” op het internet te hebben gezien. Dat bekende hij vandaag tijdens zijn voorgeleiding.

De 21-jarige Arid Uka wordt beschuldigd van het plegen van twee moorden en drie pogingen tot moord. Hij bekende, maar benadrukte dat hij niet goed begrijpt waarom hij het deed.

Tijdens een emotionele schuldbekentenis tijdens de rechtszaak die vandaag begonnen is, zei hij dat hij steeds meer geradicaliseerd raakte door het zien van jihadistische video’s op internet. “Wat ik heb gedaan was fout, maar ik kan het niet terugdraaien,” zei hij.

Een specifieke video waarin Amerikaanse soldaten ogenschijnlijk een moslimmeisje verkrachten, zette hem ertoe aan te proberen voorkomen dat de soldaten naar Afghanistan konden afreizen. Het filmpje bleek uiteindelijk afkomstig uit een antioorlogsfilm, gemaakt in Hollywood. “Ik dacht dat wat ik daar zag, deze mensen ook zouden gaan doen in Afghanistan,” zei Uka.

Op 2 maart schoot Uka bij een terminal van de luchthaven een Amerikaanse vliegenier buiten een bus in het achterhoofd en ging toen aan boord om de bestuurder door zijn hoofd te schieten. Nadat hij nog twee vliegeniers verwondde richtte hij zijn pistool op een derde en haalde de trekker twee keer over, maar het pistool blokkeerde. Hierop probeerde de Kosovaar te vluchten. Zijn beoogde slachtoffer ging achter hem aan en pakte hem in een terminal van het vliegveld.

    • Peter Zantingh