Uitgelicht

Helen Hunt en Bill Paxton in Jan de Bonts Twister. RTL8, 20.30u. TWISTER Helen Hunt , Bill Paxton Foto datering: 1995 foto SBS vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS is compulsory. SBS

Film

Ghosts of Girlfriends Past (Mark Waters, 2009, VS). Melig mengsel van Don Juan en Charles Dickens’ A Christmas Carol. Notoire vrouwenversierder Matthew McConaughey krijgt het aan de vooravond van zijn broers huwelijk aan de stok met de geesten van zijn vroegere, huidige en toekomstige vriendinnen, fijntjes bijgestaan door zijn dode oom, die zelfs nog in het hiernamaals aan het rokkenjagen is. Er vallen condooms uit de hemel! RTL5, 20.30-22.35u.

Twister (Jan de Bont, 1996, VS). Fenomenaal kassucces van Nederlandse Amerikaan De Bont trakteert op destijds baanbrekende speciale effecten. De achtervolgingsfilm voor wetenschappers en wervelstormen moet het echter stellen zonder een zuchtje menselijk drama, ook al groeien de voormalige echtelieden Bill Paxton en Helen Hunt weer naar elkaar toe. Dragende bijrol voor een vliegende Friese stamboekkoe. RTL8, 20.30-22.50u.

Edtv (Ron Howard, 1999, VS). Behaagzuchtige moraliteit over de wetten van instant-populariteit. Televisiekanaal volgt 24 uur per etmaal een onopvallende videotheekbediende die ook door ons een aardige sukkel gevonden moet worden. Met Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Martin Landau, Sally Kirkland, Dennis Hopper. RTL5, 22.35-01.05u.

Cross of Iron (Sam Peckinpah, 1977, W-Duitsland/Engeland). Briljant uitgevoerde, maar zwaar op de maag liggende oorlogsfilm over decimeren van een Duits bataljon voor Stalingrad. Onderlinge animositeit doet de gruwelen nog harder aankomen. Met James Mason, James Coburn en Maximilian Schell. RTL7, 22.55-01.20u.

Informatief

Natural world; the woman who swims with killer whales. De Nieuw-Zeelandse dr. Ingrid Visser doet al jaren onderzoek naar orka’s. Hoewel de orka een gevreesd roofdier is, zwemt Visser regelmatig in de buurt van de beesten en ze kent inmiddels een groot aantal individuele dieren. Recentelijk zijn orka’s getroffen door een ongebruikelijk hoge sterfte. De resultaten van Vissers onderzoek geven een verontrustend beeld van de gezondheidstoestand van de oceanen. BBC 2, 21.00-22.00u.

Exclusiv: das System Wiesenhof. Film over de Duitse marktleider in goedkope braadkippen. Het concern verkoopt ruim 270 miljoen kippen per jaar en laat zich graag voorstaan op zijn hoge maatstaven in kwaliteit, veiligheid en transparantie. In deze film wordt nagegaan of dat klopt. Dierenbeschermers beschuldigen het bedrijf van dieronvriendelijk handelen, insiders praten over een gebrek aan hygiëne en dubieuze werkomstandigheden. Omwonenden van megakippenfokkerijen klagen over stank en andere milieubelasting. En wat voor rol speelt Paul-Heinz Wesjohann, oprichter en eigenaar van PHW, moederbedrijf van Wiesenhof? ARD, 21.45-22.15u.

Horizon: the core. Documentaire over onderzoek naar de kern van de aarde. Op een diepte van 6.000 kilometer verbergt zich in deze planeet een andere planeet. Daar razen stormen in een zee van witheet metaal en vormt een gigantisch woud van kristallen een metalen kern die zo groot is als de maan. In deze film laten wetenschappers onder meer zien welke experimenten ze uitvoeren om deze kern na te bootsen. De resultaten zijn verrassend.BBC 2, 22.00-23.00u.

Who do you think you are? : Susan Sarandon. Serie waarin mensen hun afstamming proberen te traceren. Susan Sarandon was altijd al geïntrigeerd door haar raadselachtige grootmoeder Anita Rigali, die verdween toen Susans moeder Leonora nog een kind was. Ze gaat op onderzoek uit naar Anita’s lot en komt beetje bij beetje meer te weten over haar oma’s armoedige, tragische jeugd, en ontdekt uit welke Italiaanse streek de familie Rigali stamt. TLC, 22.00-22.55u.

Amusement

TV Lab. Zes proefprogramma’s. Tot 21.30u De Dropping, waarin vijf vrienden onvoorbereid in Schotland worden neergezet en binnen twintig uur een tocht plus opdrachten moeten zien te volbrengen; daarna (tot 21.30u) Carte Blanche, waarin BN’ers (vanavond Birgit Schuurman, Frank Lammers en Kim Feenstra) een programma mogen maken over een onderwerp dat hen interesseert; vervolgens Gajes, waarin Jack Wouterse ingaat op achtergronden van misdaden; om 22.30u Moordweek, waarin de politie samen met kijkers een fictieve misdaad oplost; om 22.50u het nieuwsmagazine NOS op 3 en om 23.05u Red Sonja, een tragikomische serie over een oudere vrouw in kommervolle omstandigheden die zich op internet uitgeeft voor een roodharige, aantrekkelijke en assertieve jonge vrouw. Ned.3, 23.05-23.40u.

Van popster tot operaster. Amusementsprogramma waarin popartiesten een transformatie ondergaan. Onder begeleiding van een klassiek orkest maken Frans Duijts, Lisa Lois, Dean Saunders, Pearl Jozefzoon, Syb van der Ploeg en Sabrina Starke de sprong van pop naar klassiek. Ernst Daniël Smid presenteert.Ned.1, 21.30-23.00u.