Trending topic: #kutschool

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns, links en reacties op nrc.nl/jong.

23-02-2011, Rotterdam. Jonge columnist, Deniz Alkac Foto Bas Czerwinski

Terwijl ik op Facebook nog foto’s van feestjes in Amsterdam zie langskomen, is voor mij, in Rotterdam, en volgens mij ook in het midden en zuiden van Nederland, het normale schoolleven al weer begonnen. Elk nieuw schooljaar – eigenlijk elke maandag na een schoolvakantie – start met een passend trending topic op Twitter: #kutschool.

Gechoqueerde leraren, ouders die niet snappen waarom ‘de jeugd’ zo twittert en vooral luie scholieren overheersen mijn timeline op Twitter. Neem het vooral niet te serieus, zou ik tegen alle mensen die het niet snappen willen zeggen. Waar u, hardwerkende volwassenen, last heeft van een dramamaandag (#dramaandag), hebben wij, zwaar ploeterende scholieren, dat slechts een paar keer per jaar. Op de eerste schooldag na een vakantie.

Natuurlijk, er zijn nettere alternatieven voor het woord ‘kut’, maar qua woordenschat moeten we natuurlijk niet te veel verwachten. Het is lekker simpel zo en dat is óók waar Twitter voor staat: duidelijk communiceren in zo weinig mogelijk tekens. Vanuit dat punt dekt de term prima de lading. Het neemt niet weg dat ik zelf deze hashtag even oversla.

Het is echt niet zo dat iedereen zwaar ontevreden is over zijn school. Dus directeuren die leerlingen uit de les plukken omdat ze de school een slechte naam zouden geven: doe even rustig aan. Overigens bleek uit onderzoek van uitgeverij Malmberg dat zeker 15 procent van de docenten óók met frisse tegenzin naar school gaat direct na de vakantie.

Door de vakantiespreiding zal #kutschool de komende twee weken elke maandag tussen pak ’m beet half zeven en negen uur, zeker een trending topic zijn om daarna te verdampen. Dan gaan ook wij weer over tot de orde van de dag.

Deniz Alkac

    • Deniz Alkac