Shell volgt de politiek bij boycot Syrië, zegt Benschop

Verkiest Shell financieel gewin boven de moraal door in Syrië te blijven? Nee, zei Shell-topman Dick Benschap gisterenmiddag na een gesprek met Tweede Kamerleden. Daarvoor is het belang van Syrië, met 13.000 vaten per dag, te klein voor Shell, dat meer dan 3 miljoen vaten per dag produceert.

Maar juist als het om weinig geld en handel gaat, zo werd Benschop gisteren voorgehouden, kan Shell toch het gebaar maken waar D66 en de linkse oppositie in de Tweede Kamer om vragen: dat de multinational uit eigen beweging alle activiteiten in Syrië staakt. Zeker zolang het bewind van Assad demonstraties van de eigen bevolking met buitensporig geweld neerslaat.

Op die vraag herhaalde Benschop wat hij achter gesloten deuren aan de Kamer had verteld: Shell heeft het geweld in Syrië „scherp veroordeeld”, het bedrijf wil de „vele eigen mensen in het land” niet in de steek laten en bovendien vindt Shell dat het niet aan een enkel „individueel bedrijf is om sancties op te leggen”. De PvdA’er Benschop – staatssecretaris Europese Zaken in het tweede kabinet Kok: „Wij willen niet op de stoel van de politiek gaan zitten”.

PvdA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie vinden dat Shell dat al doet, omdat het bedrijf door haar activiteiten in Syrië „een steunpilaar is” van het bewind is. Benschop wijst er daarentegen op dat „een decennialange aanwezigheid in een land” Shell veel waard is. Tegen de Kamer zei hij dat landen als India en Rusland graag inspringen als Europese bedrijven als Shell zich terugtrekken. Tegelijk onderstreepte Benschop dat Shell luistert naar de internationale gemeenschap. Als de EU in de komende dagen besluit tot een olieboycot van Syrië, zal Shell daar „royaal” aan meewerken.

Benschop houdt er serieus rekening mee dat de EU aan het einde van de week met zo’n olieboycot komt. Aanstaande vrijdag en zaterdag komen de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen voor informeel overleg. De verwachting is dat daarin een beslissing valt over een EU-olieboycot. Nederland zet zich daar voor in.