Schuldeisers Lehman krijgen ? 45 mld

Zakenbank Lehman Brothers is een stap dichter bij het afronden van het faillissement. Gisteren keurde een rechter in New York het voorstel goed om te gaan stemmen over het terugbetalen van 65 miljard dollar (45 miljard euro) aan schuld aan de schuldeisers. De stemming zou op 4 november kunnen plaatsvinden.

De 65 miljard dollar die Lehman wil uitkeren aan de in totaal 110.000 schuldeisers is ongeveer eenvijfde van de 320 miljard die de schuldeisers samen hebben geëist. Daarmee is het bedrag iets hoger dan waarmee eerder rekening werd gehouden.

Toen Lehman op 15 september 2008 failliet ging – als gevolg van verkeerde beleggingen in Amerikaanse hypotheken – sleepte het bedrijf de hele financiële sector mee in zijn val. Wereldwijd moesten banken met overheidssteun gered worden en de wereldeconomie raakte erdoor in een recessie. De val van Lehman heeft toezichthouders in met name Europa en de VS aan het denken gezet over de verwevenheid van de financiële sector.

Sindsdien is Lehman bezig het faillissement af te handelen. Aanvankelijk stond er voor 613 miljard dollar aan schulden uit. Dat heeft de bank weten terug te brengen tot 320 miljard aan claims. Door te onderhandelen met enkele belangrijke schuldeisers die samen meer dan 100 miljard dollar eisten (zoals hedgefondsen Paulson & Co en Elliot, en zakenbank Goldman Sachs), hoopte Lehman andere schuldeisers die bezwaar hadden tegen het uit te keren bedrag af te troeven. Dat lijkt met de uitspraak van gisteren gelukt.

Harvey Miller, de leider van het advocatenteam van Lehman, zei dat met de uitspraak van gisteren „het begin van het eind” van Lehmans faillissement is ingezet. De bank hoopt begin volgend jaar daadwerkelijk met het uitkeren van de 65 miljard te kunnen beginnen.