Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Sarkozy waarschuwt Iran voor aanval wegens kernwapens

Sarkozy vandaag tijdens zijn toespraak voor de Franse ambassadeurs in Parijs. Foto Reuters / Philippe Wojazer

Als Iran door blijft gaan met het ontwikkelen van nucleaire wapens, kan dat leiden tot een preventieve aanval op de nucleaire installaties van het land. Dat heeft de Franse president Sarkozy vanmiddag gezegd.

Sarkozy hield een toespraak op de jaarlijkse conferentie van de Franse ambassadeurs in Parijs en sprak zijn zorg uit dat aanvallen op Iran’s nucleaire installaties een “grote crisis” kunnen veroorzaken. Toch zei hij te denken dat de militaire ambities van Iran en het kernwapen- en raketprogramma van Teheran zouden kunnen leiden tot een preventieve aanval. Hoewel hij geen landen bij naam noemde, doelde Sarkozy waarschijnlijk op aartsvijand Israël of de Verenigde Staten.

In zijn speech voor de ambassadeurs riep Sarkozy op tot verdere versterking van de sancties tegen het regime in Teheran:

“Iran weigert serieus te onderhandelen. Iran voert steeds nieuwe provocaties uit. Geconfronteerd met deze uitdaging, moet de internationale gemeenschap zorgen voor een geloofwaardig antwoord.”

Het Westen beschuldigt Iran al jaren van het in geheim werken aan een nucleair wapenprogramma. De VS zien Iran’s nucleaire activiteiten als een bedreiging voor de stabiliteit in de regio en vrezen een wapenwedloop in het Midden-Oosten. Israël beschouwt een Iran met kernwapens als een existentiële bedreiging. Iran zelf ontkent aan kernwapens te werken en zegt dat het enkel een civiel nucleair programma heeft lopen.