'Sarkozy ontving steekpenningen'

In een boek dat morgen verschijnt beschuldigt een rechter de Franse president Nicolas Sarkozy van het aannemen van steekpenningen van Liliane Bettencourt, de erfgename van het L’Oréal-imperium. Het Elysée ontkent de „leugenachtige aantijgingen” in alle toonaarden.

Het verhaal dat Sarkozy tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2007 geld zou hebben aangenomen van Bettencourt, werd eerder al opgetekend in een proces-verbaal van Claire Thibout, de ex-huishoudster van Bettencourt. Zij voegde eraan toe dat Sarkozy niet de enige politicus was die geld kreeg van Bettencourt. Later kwam ze op haar uitspraken terug en zei niet zeker te weten of er wel enveloppes met geld aan Sarkozy of een van zijn medewerkers waren gegeven.

In het morgen te verschijnen boek ‘Sarko m’a tuer’ (Sarkozy heeft me vernietigd) van twee journalisten van Le Monde zegt voormalig financieel rechter Isabelle Prévost-Desprez dat een andere getuige dan Thibout haar heeft gezegd dat Sarkozy wel degelijk geld kreeg toegestopt van Bettencourt. De getuige durfde dat echter niet vast te laten leggen in een proces-verbaal, „uit vrees voor de reactie van Nicolas Sarkozy”, aldus de rechter. Prévost-Desprez zei aanvankelijk verbaasd te zijn geweest over de angst van vele getuigen in deze zaak, tot ze zelf zwaar onder druk werd gezet. Drie andere magistraten vertellen in het boek eveneens dat het Elysée druk op hen uitoefende.

De affaire-Bettencourt begon toen Liliane’s dochter Françoise Meyers een proces begon tegen Bettencourts partner, de fotograaf François-Marie Banier, wegens misbruik van vertrouwen, waardoor Bettencourt een (te) groot deel van haar fortuin zou hebben weggeschonken. Tijdens het onderzoek kwamen ook de beschuldigingen van betalingen van steekpenningen aan politici en fiscale fraude naar boven. De affaire verdween uit de belangstelling na een minnelijke schikking tussen Bettencourt en haar dochter, waarna enkele nevendossiers werden overgeheveld naar de rechtbank van Bordeaux.

Martine Aubry, een van de kandidaten om namens de PS deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar, eist een heropening van het dossier-Sarkozy.