Ruzie na ongeluk met Sojoez-raket

In de ruimtevaart ben je zo goed als je laatste raketlancering. Daar is de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos inmiddels wel achter. Vorige week woensdag mislukte een routinematige bevoorradingsmissie met een Sojoez-raket naar het internationale ruimtestation ISS. Die raket is, sinds de laatste vlucht van de Space Shuttle, de enige die mensen naar het ISS kan brengen.

Aanvankelijk reageerde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nog kalm: het ISS kon tot maart toe zonder nieuwe voorraden. Maar afgelopen maandag zei NASA-manager Mike Suffredini ineens dat NASA het ISS wil ontruimen als de volgende bemande Sojoez niet halverwege november naar het ISS kan. Daar werken nu zes bemanningsleden en de twee Sojoez-capsules aan het ISS waarmee zij terug moeten keren hebben een beperkte ‘houdbaarheid’.

Voordat een nieuwe bemande vlucht van de aarde kan vertrekken moet een Russische onderzoekscommissie achterhalen wat er is misgegaan, stelt NASA nu, en de Russen moeten maatregelen treffen om herhaling te voorkomen. Ook moet er eerst een succesvolle onbemande Sojoez-vlucht plaatsvinden. Het is een zeer krap tijdschema.

Aleksei Krasnov, directeur bemande ruimtevaart van Roskosmos, houdt liever een wat ruimere limiet aan. „Als het niet lukt de volgende bemanning eind november omhoog te sturen, moeten we alle beschikbare opties bestuderen, waaronder ook het station onbemand achterlaten”, zei hij tegen het Franse persbureau AFP.

Evacuatie van het ISS zou onbepaald uitstel betekenen voor de vlucht van de Nederlandse astronaut André Kuipers, gepland voor eind november. Kuipers zelf meldt op zijn weblog nog dat hij hooguit een weekje uitstel verwacht.

De commissie die het Soyez-ongeluk onderzoekt heeft inmiddels uit de vluchtgegevens afgeleid dat een speciale brandstofpomp is uitgevallen. Die pomp verhoogt de efficiëntie van de raketmotor. Wat er precies fout ging is nog onbekend. Laat staan dat er al iets is gedaan om herhaling te voorkomen.

    • Bruno van Wayenburg