Premier Ruttes grote Randstadprovincie lijkt er niet te komen

Er komt naar het zich laat aanzien geen grote Randstadprovincie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Het plan van het kabinet is losgelaten en er wordt alleen nog gesproken over vergaande samenwerking tussen de drie provincies. Zuid-Holland zou zelfstandig blijven. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van ingewijden.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA), die hierover gaat, stuurde in juni een “grove schets” over de bestuurlijke hervorming van de Randstad, nadat hij eerder een “visie” had beloofd. In het stuk, dat in handen van de krant is, schrijft Donner dat “verregaande samenwerking” wenselijk is. “Ik wacht uw stappen in deze af.” Hierna bleven concrete plannen uit, aldus de krant over het “paradepaardje van premier Mark Rutte”.

D66-Kamerlid Gerard Schouw herinnert Rutte er in de Volkskrant aan dat in het regeerakkoord “met veel aplomb” een “krachtig bestuur” voor de Randstad wordt aangekondigd. “Na vijftien jaar van rapporten wordt het tijd dat Rutte knopen doorhakt.”

    • Jules Seegers