Rusland beschermt belangen in Libië en schuift aan bij contactgroep

Druk overleg tijdens een overleg van de Libië Contactgroep in Istanbul vorige week. Foto AFP / Mustafa Ozer

Rusland schuift morgen aan bij een overleg in Frankrijk van de Libië Contactgroep. Namens president Dmitri Medvedev zal een afvaardiging de belangen van Rusland in Libië vertegenwoordigen.

De Russen claimen “een van de eersten” te zijn die zijn uitgenodigd voor het topoverleg over de politieke en economische wederopbouw van Libië. De contactgroep wordt geleid door westerse landen maar ook Afrikaanse en Arabische staten en de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) schoven bij eerdere ontmoetingen aan.

‘Economische en andere belangen in Libië handhaven’

Rusland heeft de groep eerder bekritiseerd om de progressieve toon waarmee het bondgenoot Moammar Gaddafi’s regime bekritiseerde. De natie had miljardendeals met de gewezen Libische leider op het gebied van wapens, energie en infrastructuur. Rusland wil niet buiten de boot vallen bij de wederopbouw van het land.

“We willen onze visie geven op het proces van het creëren van een nieuwe soevereiniteit in Libië. We willen hierop ook onze invloed uitoefenen en onze economische en andere belangen in Libië te handhaven.” – Mikhail Margelov, afgezant namens Rusland.

Rusland erkende Overgangsraad nog niet

Rusland stond westerse militaire interventie in Libië toe door zich te onthouden van stemmen voor een resolutie van de Veiligheidsraad in maart. Het beschuldigde de NAVO-troepen er wel van dat het uitvoeren van luchtaanvallen het mandaat om burgers te beschermen overschreed.

Medvedev heeft zich inmiddels wel aangesloten bij vele andere westerse leiders die er bij Moammar Gaddafi op aandringen afstand te doen van de macht. In tegenstelling tot onder meer de Verenigde Staten en andere westerse naties heeft Rusland de NTC niet erkend als enige legitieme Libische autoriteit.

    • Jules Seegers