Rus na zege op Russin nu tegen Wozniacki

Net als Michaëlla Krajicek heeft Arantxa Rus zich geplaatst voor de tweede ronde op de US Open. De 20-jarige Nederlandse won in New York met 6-2 en 6-4 van de Russin Elena Vesnina. In de volgende ronde speelt Rus tegen de nummer één van de wereld, de Deense Caroline Wozniacki.

Rus verbaasde dit jaar op Roland Garros door Kim Clijsters te verslaan, maar voor Wimbledon wist ze zich vervolgens niet te kwalificeren. In New York werd de tennisster wegens haar 82ste plaats op de wereldranglijst meteen toegelaten. Ze maakte tegen Vesnina, nummer 43 van de wereld, een sterke indruk. Zelfs een 4-2 achterstand in de tweede set kon Rus niet van de wijs brengen.

Haar volgende opponent Wozniacki won in de eerste ronde van de Spaanse Nuria Llagostera Vives met 6-3 en 6-1. De Deense toonde vorige week met haar toernooizege in New Haven klaar te zijn voor de US Open. In 2009 was ze verliezend finalist in New York. Tegen Llagostera Vives, de nummer 125, kwam Wozniacki geen moment in de problemen, al had ze wel vier matchpoints nodig om de partij af te maken.

De Nederlander Jesse Huta Galung werd in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij verloor van de Amerikaan James Blake: 6-4, 6-2, 4-6 en6-4. Blake wacht nu een treffen met de Spanjaard David Ferrer, die in vier sets te sterk was voor de Rus Igor Andrejev.

De als zestiende geplaatste Rus Mikhail Joezni, die vorig jaar pas in de halve finale kon worden gestopt door Rafael Nadal, ging roemloos onderuit tegen de Let Ernests Gulbis: 6-2, 6-4 en 6-4. Novak Djokovic verspeelde in de eerste ronde weinig energie. De Serviër, op jacht naar zijn derde grandslamtitel van het jaar, zag zijn Ierse tegenstander Conor Niland bij 6-0, 5-1 in het voordeel van Djokovic opgeven. (Novum)