Rechter Australië stopt ruil migranten

De Australische regering mag geen bootvluchtelingen naar Maleisië sturen om daar hun asielaanvraag af te wachten. Dat heeft de Hoge Raad in Canberra vandaag besloten. Een omstreden plan om bootvluchtelingen te ontmoedigen, gaat zo niet door.

Australië had in juli afgesproken om de eerstvolgende 800 bootvluchtelingen op het vliegtuig naar Maleisië te zetten, waar zij samen met 96.000 andere vluchtelingen zouden moeten wachten op mogelijke herplaatsing in een ander land. Dat zou andere migranten ervan moeten weerhouden de boot naar Australië te pakken. 335 bootvluchtelingen stonden al klaar voor vertrek, onder wie 57 minderjarigen zonder familie.

Maar de Hoge Raad oordeelde vandaag dat Maleisië geen geschikt land is om asielzoekers naartoe te sturen, aangezien het land niet verplicht is om hen te beschermen. Maleisië heeft nooit de Vluchtelingenconventie ondertekend, die bepaalt dat asielzoekers recht op bescherming hebben. Daarbij kunnen minderjarige asielzoekers niet zomaar uit Australië worden weggestuurd, aldus de Raad.

De uitspraak is een nederlaag voor de regering van premier Julia Gillard (Labor), die enkele weken geleden volhield dat de overeenkomst met Maleisië juridisch goed was onderbouwd.

De regering heeft eerder bekend gemaakt nu te gaan onderhandelen met het eilandstaatje Nauru over het heropenen van de vluchtelingengevangenis daar. Zij is ook al in gesprek met Papoea Nieuw Guinea over een vluchtelingengevangenis op het eiland Manus. Daarmee zou het immigratiebeleid van de Laborregering vrijwel identiek worden aan de ‘Stille Oceaan Oplossing’ van de Liberale regering-Howard, destijds als hardvochtig bestempeld door Labor. De Liberalen betitelden de gang van zaken als een ‘incompetente farce’. De Groenen, die tegen de uitruil van vluchtelingen waren, over een ‘overwinning voor de mensenrechten’.