Paddenstoelen hunten

Steeds meer restaurants betrekken een deel van hun boodschappen buiten de reguliere kanalen om. Dat gebeurt bijvoorbeeld met vis, waarbij hengelaars zich aan de keukendeur melden met een versgevangen zeebaars of een emmertje makreel. Maar het gebeurt ook in toenemende mate met plantaardige vangsten. Het kan de opbrengst van een eigen moestuin zijn, maar ook planten die in het wild geplukt worden. Edwin Florès, ook wel bekend als de-man-met-het-mandje, is een van die leveranciers, die bijvoorbeeld het tweesterrenrestaurant van Ron Blaauw voorziet van wilde waterkers. Florès is gespecialiseerd in wilde planten, met de nadruk op paddenstoelen. Een paar jaar geleden begon hij met het paddenstoelenhunten, inmiddels is hij lid van specialistenorganisaties en doet hij zijn boswerk in vreedzame symbiose met de boswachter.


Er is nu ook een boek van zijn hand en naar aanleiding daarvan ben ik met hem gaan hunten in het Sonsbeekpark te Arnhem. Van de twintig eetbare paddestoelen uit zijn boek, toepasselijk getiteld Het paddenstoelenboek (€ 17,50, Uitgeverij Becht), hadden we er in tien minuten al vier gevonden…

    • Ronald Hoeben