Overname T-Mobile door AT&T onzeker

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil de overname van T-Mobile door de Amerikaanse telecomoperator AT&T blokkeren. De fusie zou de concurrentie op de markt verminderen en prijsstijgingen tot gevolg hebben.

Met de deal is een bedrag van 39 miljard dollar (27,5 miljard euro) gemoeid. Bij de aankondiging stuitte het voorstel al op forse kritiek van consumentenorganisaties en Sprint, de nummer drie op de Amerikaanse telecommarkt.

Door de fusie zou AT&T marktleider Verizon voorbij streven, terwijl de Duitse telecomoperator na jaren dubben uiteindelijk zijn Amerikaanse avontuur vaarwel zegt.

De fusie zou het aantal nationale mobiele aanbieders in de VS reduceren tot drie, in plaats van vier, waarbij T-Mobile een aantrekkelijke aanbieder was voor de Amerikaanse consument wegens zijn lage tarieven. Telecombedrijven hebben het moeilijk nu consumenten meer gebruik maken van gratis internetdiensten via een goedkoop data-abonnement.

Als de deal zou afketsen brengt dat T-Mobile in een lastige positie. De telecomaanbieder worstelt om te kunnen concurreren met de grote aanbieders.

Moederbedrijf Deutsche Telekom heeft nog niet gereageerd op het nieuws, maar het aandeel Deutsche Telekom daalde sterk. Bij de sluiting van de Duitse beurs stond het aandeel Deutsche Telekom bijna vijf procent lager.

De Amerikaanse mededingingsautoriteit FCC is nog niet klaar met haar rapport over de fusie, maar zegt dat de fusie veel “serieuze zorgen” oproept.

AT&T vecht blokkade aan

AT&T heeft aangekondigd de voorgenomen blokkade bij de rechter aan te vechten. Het bedrijf zei dat de regering ‘moet bewijzen dat de fusie negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie’ en zei die bewering te willen betwisten in de rechtbank.

NRC’s technologieredacteur Marc Hijink in reactie op het nieuws:

“Mobiele netwerken maken steeds minder winst en zijn bezig met een consolidatieslag. In Nederland hebben we die al gehad met het verkleinen van vijf naar drie netwerken. In verzadigde markten kruipen partijen naar elkaar toe om een hoger rendement te behalen. Dat pakt niet altijd goed uit voor de consument. Daar wordt nu door Justitie een stokje voor gestoken. De telecommarkt dreigt op slot te raken als er te weinig concurrentie is en de providers de tarieven op elkaar af gaan stemmen.”

    • Marije Willems